Ministerul roman de Externe va comunica prin intermediul Twitter pe tema organizarii si desfasurarii alegerilor prezidentiale in strainatate, acest demers reprezentand un "exercitiu de transparenta" si o incercare de inlaturare a oricaror semne de suspiciune.
Oana Marinescu, director general al Directiei de diplomatie publica din MAE, a anuntat astazi ca ministerul va folosi si un canal de comunicare inedit pentru transmiterea informatiilor privind alegerile din strainatate. "Vom comunica pe Twitter pe tema modului in care organizam efectiv alegerile in strainatate. Nu vrem sa dublam comunicatele oficiale, acestea se regasesc pe site-ul MAE. Ceea ce vrem sa comunicam prin Twitter sunt acele informatii legate de organizarea scrutinului care nu apar in comunicatele de presa, care pot aduce putina culoare si care vor arata ce se intampla in interiorul unei institutii atunci cand se organizeaza un proces de anvergura", a declarat Marinescu, relateaza NewsIn.

"Este un exercitiu de transparenta, prin care vrem sa aratam ca in afara faptului ca o echipa de oameni din Centrala lucreaza cu echipe de oameni din tarile in care vom desfasura scrutine nu exista nimic care sa trezeasca suspiciune", a punctat oficialul MAE.

Prima informatia aparuta pe contul MAE de Twitter a fost ca toti presedintii birourilor sectiilor de votare din strainatate vor fi diplomati de la misiuni sau din Centrala. De altfel, secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu a declarat de saptamana trecuta ca alcatuirea birourilor sectiilor de votare din strainatate va fi finalizata pana pe data de 17 noiembrie, presedintii birourilor sectiilor de votare urmand sa fie diplomati astfel incat sa existe garantia ca sectiile de votare si procesul de vot se gasesc in situatii perfect neutre.

La alegerile prezidentiale din acest an pot vota si turistii, iar actele de identitate pe baza carora se poate vota in strainatate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, valabile in ziua votarii.

Cetatenii romani trebuie sa aiba acte de identitate valabile pentru a vota, iar MAE recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau lipsa sa se prezinte din timp la sediile reprezentantelor diplomatice, pentru a obtine actele de identitate valabile.
Pentru alegerile prezidentiale de anul acesta, MAE a stabilit organizarea a 294 de sectii de vot in intreaga lume, dintre care 55 in Italia, 38 in Spania, 13 in R. Moldova, noua in Franta, trei in Ungaria, cinci in Germania, trei in Rusia, patru in Canada si 28 in SUA. In strainatate vor fi transmise aproximativ 600.000 de buletine de vot, iar bugetul total alocat alegerilor din strainatate este de 3,7 milioane de lei noi.


Senatorul PSD Titus Corlatean a declarat la inceputul lunii ca a intrat in posesia unor informatii potrivit carora ar exista tentative de fraudare a alegerilor prin multiplicarea sectiilor de votare din strainatate, care sa fie conduse de oameni apropiati PDL, si nu de diplomati. Pe de alta parte, MAE a explicat ca a decis organizarea a 294 de sectii de vot in strainatate, aproape dublu fata de cele 153 organizate la prezidentialele din 2004, in baza evaluarilor de la nivelul misiunilor diplomatice, in urma unor solicitari din partea comunitatilor de romani din strainatate si tinand cont de interesul crescut pentru alegerile prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.