Atribuirea premiului Nobel reprezinta adesea o mare surpriza, dar unele pronosticuri de ultim minut sau pariurile facute online au generat suspiciuni de scurgeri de informatii in cadrul institutiilor care decerneaza prestigioasele recompense
Barack Obama pentru pace, Herta Müller pentru literatura: sezonul Nobel, care s-a incheiat luni, a adus suprizele sale anul acesta. Pentru toti cu exceptia catorva jurnalisti si pariori care au mizat pe candidatul potrivit.

Potrivit AFP, citat de NewsIn, cand numele presedintelui american a fost rostit vineri la Institutul Nobel de la Oslo, un val de stupefactie a strabatut asistenta. Insa, cu o seara inainte, postul privat norvegian TV2 il prezenta pe Barack Obama drept unul dintre cei mai probabili laureati.

"Nu eram sigur in proportie de 100%, dar, din punctul meu de vedere, Obama era alegerea cea mai logica. Sunt surprins ca ceilalti au fost surprinsi", a declarat autorul reportajului, Gerhard Helskog.

Negand ca ar fi beneficiat de o scurgere de informatii, jurnalistul sustine ca si-a imaginat cum a gandit Comitetul Nobel si ca a lucrat "putin cu sursele", fara a face mai multe precizari. Insa intuitia sa nu a fost rasplatita imediat. "Dupa reportajul meu, multe persoane mi-au scris pe Twitter pentru a-mi spune ca sunt un imbecil", a marturisit el.

Si o serie de pariori avizati au mizat pe Obama, a carui cota a trecut de la 33 la 1 la 18 la 1 pe www.paddypower.com , pana cand site-ul a suspendat pariurile pe numele sau vineri dimineata, evocand un "risc financiar semnificativ pentru conturile" sale.

Si institutul Nobel a negat orice scurgere de informatii. Chiar si lista candidatilor este secreta timp de 50 de ani. Oficial, singurii care stiu sunt cei cinci membri ai comitetului si influentul lor secretar, Geir Lundestad, care a afirmat la un moment dat ca nu ii impartaseste secretul nici macar sotiei sale.

In ceea ce priveste ghicitorile, postul public de televiziune NRK are cel mai bun bilant. In 2003 si 2004 a avut dreptate evocand dinainte numele - necunoscute in perioada respectiva - iraniencei Shirin Ebadi si kenyanei Wangari Maathai. In 2008, unul dintre reporteri sai se afla pe scara finlandezului Martti Ahtisaari in ziua anuntului. Insa anul acesta, NRK a dat gres. "In general lucram pe baza unor indicii si a surselor, dar de aceasta data nu am reusit sa facem puzzle-ul", a declarat Stein Bjoentegaard, seful sectiei de externe.

La Stockholm, unde sunt decernate celelalte premii Nobel, aceleasi suspiciuni de scurgeri de informatii apar in mod regulat, in special la literatura.

Dupa ce a anticipat corect in 2008 (francezul Jean-Marie Gustave Le Clézio), ziarul Dagens Nyheter a reeditat succesul anul acesta, cu Herta Müller, careia i-a consacrat prima pagina a sectiunii sale de cultura miercuri, cu o zi inainte de anuntul oficial. "Nu am fost avertizati. In caz contrat nu am fi avut genul acesta de acoperire", a declarat responsabilul cu cultura, Maria Schottenius.

Directorul administrativ al Academiei suedeze, Odd Zschiedrich, a declarat ca "era vorba de o supozitie clara", subliniind ca laureata era "o candidata serioasa de mai multi ani".

Dupa articolul din Dagens Nyheter, cota acesteia a crescut mult pe lista favoritilor pe site-ul de pariuri Ladbrokes, unde a ajuns pe a doua pozitie.

Pentru jurnalistul Stephen Farran-Lee, care a prezentat-o pe Herta Müller drept castigatoare anul acesta, era suficient sa fie observati membrii Academiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.