Barack Obama a declarat ca simte ca nu merita Nobelul pentru pace care i-a fost decernat, raportandu-se la laureatii din trecut.
Obama a spus ca a primit cu "surprindere si profunda modestie" vestea ca a castigat Nobelul si a subliniat ca este un premiu pe care nu il merita, raportandu-se la laureatii din trecut.

Presedintele american a mai declarat ca premiul trebuie impartit cu toti cei care lupta pentru pace si democratie. Obama a mai spus ca unele dintre problemele cu care se confrunta lumea nu se vor rezolva in timpul mandatului sau, nici macar in timpul vietii sale, si a subliniat ca ele nu trebuie infruntate de o singura natiune.


Mandrie in Harlem, scepticism pe Wall Street - americanii reactioneaza la Nobelul pentru Obama



Mandrie in Harlem, scepticism pe Wall Street, speranta la Miami: americanii reactionau vineri in diverse moduri in urma decernarii premiului Nobel pentru pace lui Barack Obama, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Prea devreme pentru un premiu Nobel pentru pace? Nu cred, si oricum, cei din comitetul Nobel nu au crezut asta, din moment ce i l-au dat", spune un tanar de culoare din Harlem. "Este un pacifist, il merita. A fost trimis de Dumnezeu", spune o trecatoare, care in acel moment aflase vestea.

Unii spun ca presedintele are cale lunga in fata sa. "Are un drum lung inaintea sa, dar va merge, trebuie timp. Fie ca Domnul sa il binecuvanteze si sa-i dea rabdarea necesara", spune Sadem, o tanara de 20 de ani.

La Miami, localnicii din Little Havana, populat de exilati sau copiii exilatilor cubanezi, considera ca premiul este o recunoastere a eforturilor lui Obama de a ameliora relatiile cu Cuba. "Il merita, pentru ca vrea sa puna capat vechii lupte care a facut atit rau familiilor cubaneze, care sunt atit de divizate", spune Ana Corrales, angajata intr-un centru comercial.

In cartierul financiar Wall Street, reactiile sunt mult mai diverse. "Sunt surprinsa. Cred ca l-a meritat, pentru ca a readus speranta pacii in lume, dar este prea devreme", crede Jennifer, care lucreaza in finante. Un operator bursier de 44 de ani este mai categoric. "Sunt foarte surprins, pentru ca nu il merita, nu a facut nimic, este mai mult stil decat substanta. Acest Nobel este o afacere politica, un concurs de frumusete", afirma el.

Mary, o femeie de 40 de ani care lucreaza in asigurari, crede ca este ridicol". "Nu il merita. Ce a facut? Nimeni nu stie. Nu a realizat nimic. Puteti oare sa il comparati cu alti presedinti in exercitiu, ca Teddy Roosevelt sau Woodrow Wilson? Eu nu. Toata chestiunea este stupida", exclama ea.

Insa Bruce, expert financiar, crede ca "a fost o alegere buna". "El a schimbat cu adevarat modul in care se vorbeste in strainatate despre angajamentul SUA fata de restul lumii, Este concentrat pe combaterea armelor nucleare, pe Orientul Mijlociu, pe dialogul cu musulmanii, a intors spatele politicilor anterioare", explica el.

"Exista multe resentimente din partea dreptei americane, dar ea reprezinta 20-30% din populatie. Asa a fost si cu Roosevelt, 30% dintre oameni il urau. Aceasta minoritate va fi furioasa ca a primit Nobelul, pentru ca este vorba despre oameni fundamental impotriva restului lumii, sunt izolationisti"
, mai spune Bruce.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.