Ministrul Cristian Diaconescu le-a spus joi parlamentarilor olandezi, in timpul unui dejun de lucru, ca romanilor nu le place cuvantul 'sanctiune', explicand astfel gestul sau de miercuri de a anula initial vizita.
Ministrul roman si parlamentarii olandezi din Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Reprezentantilor au avut joi un dejun de lucru de o ora si jumatate, de la 12.30 la 14.00. Ulterior, parlamentarii au avut o dezbatere privind raportul de monitorizare al Comisiei Europene asupra justitiei din Romania, scrie cotidianul De Telegraaf, citat de NewsIn.

Seful diplomatiei romane le-a spus oficialilor de la Haga ca romanilor nu le place cuvantul "sanctiune", folosit in raportul redactat de Guvernul olandez. Dupa intalnirea cu Diaconescu "cuvantul 'sanctiuni' nu a mai fost folosit aproape deloc", dupa cum au declarat parlamentari olandezi citati de publicatia mentionata.

Ministrul a prezentat in toate intalnirile progresele facute de Romania in domeniile aflate sub incidenta Mecanismului de Cooperare si Verificare, Olanda oferind una dintre cele mai consistente asistente bilaterale, la nivelul statelor membre UE, in vederea reformarii justitiei si combaterii coruptiei in Romania", precizeaza Ministerul roman de Externe.

Prezentarea facuta de Diaconescu in fata parlamentarilor a prefatat dezbaterea privind raportul de monitorizare al Comisiei Europene asupra justitiei din Romania de catre membrii comisiei respective cu ministrul olandez pentru afaceri europene.

Totodata, in cadrul discutiilor la nivel guvernamental si la nivel parlamentar, Diaconescu si interlocutorii sai au convenit asupra intensificarii cooperarii cu partea olandeza pentru intarirea granitei de est in perspectiva intrarii Romaniei in spatiul Schengen. In plus, Olanda si Romania au convenit sa continue programele de cooperare privind sistemul judiciar si Institutul National al Magistraturii.

La propunerea Romaniei, seful diplomatiei olandeze, Maxime Verhagen si Diaconescu au convenit sa exploreze in continuare posibilitatea unui proiect european referitor la romi si sa se aduca aceasta chestiune in dialogul de la nivelul UE.

Totusi, ministrul olandez pentru afaceri europene, Frans Timmermans, a propus ca aderarea noilor tari membre ale UE la spatiul Schengen sa fie amanata pana cand sunt indeplinite toate criteriile. Potrivit evaluarii acestuia, Romania si Bulgaria nu pot indeplini aceste criterii pana in 2011, termenul la care cele doua tari si-au propus sa intre in spatiul Schengen. De asemenea, "o reducere a fondurilor europene planeaza inca in aer".

Mai multe partide olandeze, printre care VVD (liberal), SP (social-democrati) si PVV (de extrema dreapta), au cerut sanctiuni mai dure pentru Romania si Bulgaria. CDA (crestin-democrat) si Uniunea Crestina au vrut sa stie care sunt optiunile in aceasta chestiune. In cadrul dezbaterii, Timmermans a declarat ca nu exista sustinere in cadrul UE pentru sanctiuni mai dure si ca Olanda este deja cea mai "severa" tara, scrie publicatia olandeza.

De asemenea, Timmermans a spus ca nu ar avea niciun sens ca Olanda sa actioneze impotriva pozitiei altor 26 de tari membre.

Parlamentarii din comisia de afaceri extrene au atras atentia, in cadrul dezbaterii, si asupra altei probleme ridicate de ministrul roman. Romania detine o granita externa a UE la mare, ceea ce prezinta foarte multe riscuri din punctul de vedere al crimei organizate si al activitatilor ilegale. Partidul VVD a indicat ca este de preferat ca Romania sa foloseasca fondurile UE pentru consoliderea granitei de est.

De altfel, conform unor informatii din alte surse, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Reprezentantilor ar fi decis, in dezbaterea ce a urmat discutiilor cu ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, sa adopte o pozitie legata de raportul Comisiei Europene privind monitorizarea pe justitie a Romaniei mai blanda decat propunerile facute de membrii Guvernului olandez, in sensul ca nu doresc impunerea de sanctiuni Romaniei si nici impunerea clauzei de salvgardare. Parlamentarii olandezi ar cere continuarea MCV (Mecanismului de Cooperare si Verificare), ceea ce este in linie si cu alte pozitii din UE.

Decizia este foarte importanta in perspectiva viitoarei reuniuni a ministrilor de externe ai UE (CAGRE), unde se va discuta despre raportul MCV, conturandu-se astfel o abordare unitara la nivel european.

Ministrul afacerilor externe a prezentat membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Reprezentantilor principalele masuri intreprinse de autoritatile romane in domeniile aflate sub incidenta Mecanismului de Cooperare si Verificare, Olanda oferind una dintre cele mai consistente asistente bilaterale, la nivelul statelor membre UE, in vederea reformarii justitiei si combaterii coruptiei in Romania.

Olanda ataca dur Romania: Gata cu fondurile europene, daca nu apar progrese reale in justitie

Cristian Diaconescu, "sanctionat" de presa olandeza



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.