Guvernul olandez este de parere ca Romania si Bulgaria inca fac eforturi prea mici pentru a combate coruptia si crima organizata, iar modul in care administreaza fondurile UE este inca deficitar, lucru ce-l il face cunoscut intr-un raspuns la raportul Comisiei Europene din 22 iulie. In replica, ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, isi amana vizita de lucru in Olanda, programata pentru miercuri si joi, considerand atitudinea autoritatilor olandeze neprietenoasa, "cu accente radicale".
Guvernul olandez considera ca progresele Romaniei si Bulgariei in combaterea coruptiei sunt inadecvate si se declara hotarat sa continue sa faca presiuni la nivel european pentru ameliorarea situatiei in ambele tari.

Daca, totusi, acest lucru nu se va intampla, cele doua state vor suporta consecintele atat la nivel de transfer al fondurilor europene, cat si cand vine vorba de aderarea la spatiul Schengen, potrivit raportului Ministerului Afacerilor Externe, datat 28 august si trimis catre Camera Reprezentantilor de la Haga. Cu alte cuvinte, Olanda doreste sisterea fondurilor europene pentru Romania, daca aceasta nu remediaza situatia din justitie la nivel de coruptie.

Acest stat este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai critici membri UE in privinta stadiului reformei justitiei si luptei anticoruptie din Romania si Bulgaria. La inceputul acestui an, Haga a avertizat ca Romania si Bulgaria risca sa se confrunte cu masuri suplimentare din partea UE, daca pana in vara nu prezinta rezultate concrete in domeniul justitiei. In plus, Olanda a fost una dintre tarile care au cerut ca Mecanismul de cooperare si verificare aplicat Romaniei si Bulgariei sa ramana in vigoare. Mai mult, ea a sustinut recent ca Romania sa fie sanctionata si financiar, prin suspendarea fondurilor europene, daca raportul de anul acesta pe Justitie nu constata progrese suficiente, arata NewsIn.

Scrisoarea pe care ministrul pentru afaceri europene, Frans Timmermans, ministrul de externe, Maxime Verhagen, si ministrul justitiei Ernst Hirsch Ballin au semnat-o la 28 august si au trimis-o parlamentarilor olandezi subliniaza ca mai sunt inca multe neajunsuri in justitia din Romania si Bulgaria, mentionand inclusiv "lipsa vointei politice de a implementa reforme ireversibile".

Olanda reaminteste ca in septembrie, Comisia va prezenta un raport care sa vizeze administrarea fondurilor in cele doua tari. Unele fonduri au fost deja sistate in Bulgaria, iar executivul olandez nu se va opri in a cere noi sanctiuni pentru ambele state daca lucrurile nu sunt in regula.

Tot Olanda, alaturi de alte state a impus Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost agreat ca o preconditie pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE si condidera ca trebuie sa fie pastrat si in continuare.
Acesta mai precizeaza ca, din cauza coruptiei, Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen. Olanda este de acord cu lucrurile bune specificate de Comisia Europeana in raportul ei pe justitie.

Diaconescu da replica

In acest context, ministrul de externe Cristian Diaconescu avea programata miercuri si joi o vizita de lucru in Olanda. Deoarece "a aflat cu surprindere din presa de demersul Guvernului Olandei de a transmite catre Camera Reprezentantilor a acestei tari, o evaluare publica, avand accente radicale privind functionarea statului de drept in Romania, precum si interpretari excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare", Diaconescu a decis sa-si anuleze acesta vizita.

MAE considera ca gestul de a face public documentul mentionat este inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state ale Uniunii Europene si contravine spiritului si deschiderii dintre cele doua state reliefate de cooperarea economica excelenta, din care rezulta ca firmele olandeze obtin profit in Romania, situandu-se pe locul I in ceea ce priveste capitalul total investit, adica peste 4,5 miliarde Euro, se explica intr-un comunicat de presa.

Totusi, institutia romana isi exprima speranta ca acest gest va fi urmat si de o explicatie pe canale diplomatice din partea ministerului olandez de externe conform conduitei care trebuie sa prevaleze intre state membre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.