Procesul de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea a inceput oficial, ieri, cu o ceremonie solemna in timpul careia toti clericii implicati au jurat sa pastreze secretul si au promis sa nu accepte nici un cadou care le-ar putea influenta deciziile, transmite Associated Press. Comisia speciala de la Vatican, care se ocupa de acest caz, trebuie sa examineze toate dovezile privind infaptuirea unui miracol de catre fostul papa. Daca Vaticanul confirma ca Ioan Paul al II-lea a infaptuit o minune dupa decesul sau, atunci el poate fi beatificat, iar pentru a fi proclamat sfant, este nevoie de inca un miracol. Inca inainte de inceperea ceremoniei, majoritatea membrilor comisiei erau in favoarea sanctificarii fostului Suveran Pontif, inclusiv Giuseppe D’Alonzo, Promotorul Justitiei, cunoscut si sub numele de "Avocatul Diavolului", apreciaza sursa citata.

Detalii verificate atent

D’Alonzo a declarat, intr-un interviu, ca nu este nici pentru, nici impotriva sanctificarii lui Ioan Paul al II-lea, care era considerat sfant de multi oameni, inca inainte de decesul sau. Insa, intrebat care este parerea lui personala, el a recunoscut: "Este parerea pe care o au oamenii obisnuiti, oamenii simpli pe care i-am vazut cu totii in Piata Sfantul Petru, in timpul funeraliilor". D’Alonzo facea referire la scandarile "Santo Subito!" (Sfant imediat!), care au izbucnit in timpul inmormantarii lui Ioan Paul al II-lea, pe 8 aprilie. Acestea l-au determinat pe Papa Benedict al XVI-lea sa faca o exceptie de la regula potrivit careia trebuie sa treaca cinci ani de la decesul candidatului, pentru a permite inceperea imediata a procesului de sanctificare.

La inceputul procesului, experti in teologie vor revizui lucrarile publicate de Ioan Paul al II-lea, pentru a stabili daca sunt temeinice din punct de vedere teologic, o comisie istorica va strange informatii despre viata lui, iar D’Alonzo va intervieva martorii. Monseniorul polonez Slawomir Oder, principalul aparator al cauzei, va prezenta lista tuturor martorilor. Giuseppe D’Alonzo a insistat ca Promotorul Justitiei sa indeplineasca aceleasi sarcini ca "avocatul diavolului", si anume sa faca obiectii si sa investigheze orice dubii referitoare la sfintenia candidatului.

Marturii din America Latina si Europa

Pana luni, Dioceza Romei a precizat ca peste 20.000 de persoane au vizitat site-ul oficial deschis special pentru acest caz si aproximativ 100 de e-mailuri au sosit in fiecare zi de la oameni care fac marturii referitoare la virtutile lui Ioan Paul al II-lea. Cele mai multe mesaje au fost trimise din America Latina, dar si din Europa. Dupa ce strange toate materialele, Dioceza Romei le inmaneaza Congregatiei Vaticanului pentru Cauza Sfintilor, care numeste o comisie speciala.

Aceasta revizuieste cazul, apoi intocmeste un raport final pentru Papa Benedict, care trebuie sa decida daca Ioan Paul al II-lea a avut o viata evlavioasa.

Arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz, secretarul personal al fostului Suveran Pontif, care a participat la ceremonia de ieri, a declarat ca spera ca Papa Benedict al XVI-lea sa poata anunta sanctificarea lui Ioan Paul in august, cand va merge in Germania, de Ziua Internationala a Tineretului.

"Sansele ca asta sa se intample sunt aproape zero", a recunoscut el, adaugand ca "lumea l-a canonizat deja pe Ioan Paul al II-lea, acum asteptam doar confirmarea finala a acestui fapt".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.