Curtea Constitutionala germana a suspendat astazi procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, solicitand adoptarea unei legi care sa consolideze prerogativele Parlamentului german.
Curtea Constitutionala germana urma sa decida daca va autoriza sau nu ultima etapa de ratificare a Tratatului de la Lisabona de catre Berlin, ratificare decisiva pentru viitorul documentului destinat sa reformeze institutiile europene, informeaza AFP, potrivit NewsIn.

Suspendarea e temporara, dar influenteaza ratificarea la nivel european

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au confirmat ca Tratatul de la Lisabona este "compatibil cu Legea fundamentala" (Constitutia germana), dar au apreciat ca parametrii legislativi germani sunt deficitari.

"Instrumentele de ratificare a Tratatului de la Lisabona de catre Republica Federala Germania nu trebuie depuse pana cand nu intra in vigoare punerea in aplicare legala a drepturilor de participare parlamentara", a apreciat Curtea.

Mai precis, instanta nu a considerat ca Tratatul de la Lisabona ar ameninta suveranitatea Germaniei, ci ca drepturile de codecizie ale Parlamentului german trebuie incrise explicit intr-o lege. Curtea Constitutionala s-a declarat "optimista" marti ca "Parlamentul german depaseste rapid ultimul obstacol" in calea ratificarii Tratatului de la Lisabona de catre Germania.

Tratatul de la Lisabona a fost deja aprobat de cele doua camere ale Parlamentului german, insa presedintele german Horst Koehler nu l-a semnat deoarece astepta decizia Curtii Constitutionale, blocand astfel ultima etapa a ratificarii textului, si anume trimiterea documentelor la Roma.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au fost sesizati de deputatul conservator de Bavaria Peter Gauweiler (CSU) si un grup de deputati din formatiunea radicala de stanga Die Linke. Acestia acuza tratatul ca reduce prerogativele Parlamentului german si ca incalca principiul democratiei. Deputatii din Die Linke considerau ca Tratatul de la Lisabona "nu poate satisface imperativele democratiei si statului social din Constitutia germana".

Decizia Curtii Constitutionale germane va influenta calendarul procesului de ratificare a Tratatului la nivelul Uniunii Europene. Redactat dupa esecul proiectului Constitutiei europene din 2005, Tratatul de la Lisabona, destinat sa eficientizeze UE si sa extinda rolul sau in lume, va intra in vigoare numai daca este ratificat de toate statele membre.

Viitorul sau va depinde insa si de organizarea unui al doilea referendum in Irlanda, dar si de incheierea ratificarii in Cehia si Polonia, ai caror presedinti eurosceptici inca nu l-au semnat. Pentru ca Dublinul sa organizeze al doilea scrutin, liderii UE au acordat saptamana trecuta Irlandei garantii menite sa inlature ingrijorarile cetatenilor sai, care au respins deja textul la referendumul din 12 iunie 2008.

La randul sau, presedintele ceh Vaclav Klaus a explicat saptamana trecuta ca asteapta rezultatul referendumului irlandez si decizia Curtilor Constitutionale din Germania si Cehia pentru a semna documentul. In Polonia, ratificarea completa mai depinde tot numai de semnatura presedintelui Lech Kaczynski.

In Marea Britanie, conservatorii lui David Cameron, consideratii viitorii castigatori ai alegerilor generale din 2010, au avertizat ca vor supune unui referendum Tratatul de la Lisabona, care a fost deja ratificat de Londra.

In Marea Britanie, conservatorii lui David Cameron, consideratii viitorii castigatori ai alegerilor generale din 2010, au avertizat ca vor supune unui referendum Tratatul de la Lisabona, care a fost deja ratificat de Londra.

De ce ar trebui sa ne intereseze Tratatul de la Lisabona?


Presedintele Cehiei avertizeaza: Voi fi ultimul care va semna Tratatul de la Lisabona

Legea care conditioneaza ratificarea ar putea fi adoptata in septembrie

De asemenea, legea pentru consolidarea prerogativelor Parlamentului german in raport cu Uniunea Europeana ar putea fi adoptata in septembrie. Un purtator de cuvant al grupului parlamentar social-democrat (SPD) din Bundestag a declarat ca legea va fi examinata in prima lectura intr-o sesiune extraordinara din 26 august, pentru a fi adoptata in 8 septembrie.

Barroso are incredere ca toate tarile vor ratifica Tratatul pana la toamna

Ca reactie la acesta actiune, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a declarat increzator in capacitatea Germaniei si a altor state UE de a ratifica Tratatul de la Lisabona "pana la toamna".

Suedia nu crede ca decizia Curtii germane va influenta calendarul de ratificare a Tratatului


Nici ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a carui tara va prelua miercuri presedintia UE, nu crede ca decizia Curtii Constitutionale germane pe tema Tratatului de la Lisabona incetineste procesul de ratificare.

"Nu cred" ca decizia Curtii are vreun impact asupra calendarului pentru ratificarea tratatului in Europa si asupra eventualei sale aplicari, a declarat el marti.

"La o prima vedere, cred ca nu", acest lucru nu va avea impact, a subliniat ministrul.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.