Fondatorii faimosului tracker de torrenti se impotrivesc cenzurii din Iran punand la dispozitie sfaturi si unelte de evitare a firewall-ului impus de guvernul de la Teheran, iar Google permite violenta in clipurile YouTube.

Daca la inceputul saptamanii patru dintre cele mai discutate 10 subiecte pe Twitter se refereau la situatia din Iran, fondatorii platformei de microblogging alegand sa amane operatiunile de mantenanta programate, care ar fi facut imposibile pentru cateva ore actualizarile protestatarilor, la o saptamana de la fraudarea alegerilor cuvantul-cheie #IranElection e mentionat de cateva zeci de tweeturi pe secunda. Suportul comunitatii internationale nu intarzie sa apara, de aceasta data din partea celor de la The Pirate Bay, scrie Wired.

"Piratii" proaspat trecuti printr-un proces in urma caruia fiecare a primit amenzi de aproape un milion de dolari si cate un an de inchisoare, sentinta nedefinitiva, au lansat un site dedicat exclusiv situatiei din Iran. Ocazie cu care s-au folosit si de una din armele lor publicitare cele mai redutabile: pagina de index a trackerului The Pirate Bay. Ca sa se asigure de promovare maxima, si-au schimbat culoarea logo-ului din traditionalul cenusiu in verde, culoarea oficiala a partidului condus de liderul reformistilor, Mir-Hossein Mousavi, si titulatura in "The Persian Bay" avand adaugat textul "Click here to help Iran"

Realizat in colaborare cu Anonymous, grup de protestatari anonimi, fara ierarhie sau structura de conducere, cunoscut pentru expunerea "crimelor facute de Biserica Scientologica", siteul este in esenta un forum, in care primul topic refera la "Cum sa-ti pastrezi anonimitatea in Iran". Atentia autorului ("Unregistered") se concentreaza pe functionarea software-ului de anonimizare TOR, in ale carui detalii tehnice se intra in mai multe thread-uri. Serviciile, gratuite sau pe bani, care presupun conectarea la un VPN (Virtual Private Network), liste de proxy-uri si solutii de encriptare, sunt dezbatute toate in multe pagini. Restul forumului e folosit pentru publicarea de video-uri si fotografii, cea mai populata sectiune fiind, surprinzator, cea dedicata planificarii de proteste internationale, de pe lista carora Romania, evident, lipseste. Cei mai multi activisti se regasesc in SUA, din Europa cei mai multi sustinatori ai Iranului iesind pe strazi din Londra, Berlin, Stockholm sau Amsterdam.

Nici Google nu a stat departe de conflict, gigantul media alegand sa-si arate solidaritatea cu reformistii iranieni lansand ieri posibilitatea ca orice text in persana (farsi) sa poata avea audienta internationala prin intermediul Google Translate. Facebook a preluat rapid ideea, anuntand in urma cu cateva ore disponibilitatea versiunii in persana a intregii retele sociale.

Google s-a dovedit si prin platforma YouTube alaturi de suporterii opozitiei reprezentate de "verdele" Mir-Hossein Mousavi, al carui recent miting a strans pe strazile Teheranului peste un milion de manifestanti in haine de doliu. Dupa cum se arata chiar pe blogul oficial, YouTube a devenit cu ocazia tensiunilor din Iran un birou de reportaje video facute de cetateni. Olivia Ma, reprezentand sectiunea "Stiri&Politica", mentioneaza, anuntand un playlist care selecteaza cele mai reprezentative filmari, si actualizarile frecvente de pe CitizenTube, ca situatia de fata reprezinta o derogare de la regulile YouTube care nu permit publicarea de clipuri care contin imagini care socheaza prin violenta.

Protestele impotriva regimurilor opresive si revolutiile se desfasoara altfel cu ajutorul noilor media, uneltele ajutandu-i pe participanti sa-si raspandeasca mult mai repede mesajul si sa denunte, totodata, actiunile violente si totalitarismul in vazul comunitatii internationale.

Iesirea din criza a Iranului e la doar cateva "improspatari" de pagina distanta. Viteza cu care circula informatia este mai mare ca oricand si "satul global" de care vorbea Marshall McLuhan isi arata calitatile de comunitate lipsita de granite din ce in ce mai des. Firewall-urile, noile ziduri ale Berlinului, incep sa cada. Revolutiile, chiar daca pentru marea majoritate se desfasoara de pe canapea, au cu totul alt impact, iar cenzura e din ce in mai greu de impus asupra unui spatiu cultural care, in situatii de criza, se replicheaza prin ceilalti, cei din "lumea libera", cu care comunica in continuu.

V-ati intrebat vreodata cum ar fi aratat si cum s-ar fi terminat Revolutia noastra daca n-ar fi fost transmisa la televizor, ci direct in virtual? Sau cum ar fi aratat retweet-urile pe tema mineriadei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.