Noul test nuclear anuntat luni de Coreea de Nord vizeaza mai putin consolidarea pozitiei Phenianului in negocierile internationale privitoare la dezarmarea nucleara si mai degraba recuperarea unei pozitii de forta pentru un Kim Jong-il slabit.

Testul de luni, al doilea, dupa cel din octombrie 2006, se inscrie in "strategia lui Kim in vederea primirii de sustinere pentru regimul sau in cercul puterii si in randul populatiei", a spus Peter Beck, specialist la American University din Washington, comenteaza AFP, conform NewsIn.

Prin aceasta demonstratie de forta, Kim vrea sa arate aparatului puterii ca detine inca atuurile pentru rezolvarea problemei succesiunii. Acest subiect este cu atat mai important cu cat liderul comunist, in varsta de 67 de ani, a suferit un atac cerebral in august 2008, potrivit serviciilor secrete americane si sud-coreeane. Kim Jong-Il "nu este in forma si o stie", a spus Beck.

'Incapatanarea' Coreei de Nord: Ne paste un razboi nuclear?

"Kim incearca sa impresioneze cadrele si elita in general., vrand sa arate ca acest test nuclear reprezinta o reusita si astfel sa convinga de faptul ca familia sa trebuie sa pastreze fraiele puterii", a mai spus Beck.

Tot mai izolat, regimul de la Phenian are o lunga istorie de crize internationale, provocate pentru a putea negocia in pozitie de forta.
La putin timp dupa primul sau test atomic, Phenianul a revenit la masa negocierilor privitoare la denuclearizare. Coreea comunista a obtinut atunci, in 2007, principul unui ajutor energetic substantinal in schimbul renuntarii la ambitiile sale nucleare.

De data aceasta insa, spun expertii, Phenianul nu pare sa aiba prea mult de castigat in negocieri. Faptul ca a efectuat un test nuclear la putin timp dupa testarea unei rachete cu raza lunga de actiune, la inceputul lunii aprilie, "arata ca Phenianul a renuntat la disponibilitatea de fatada de a negocia", a spus Bruce Klingner, expert la Heritage Foundation.

Potrivit experului, Coreea de Nord doreste mai mult sa incheie cu bine un program tehnologic strategic, decat sa stea in continuare in negocieri tactice. Aceasta schimbare de strategie a Phenianului ar fi fost provocata de "deteriorarea starii de santate a lui Kim si de dorinta de atingere a obiectivelor nucleare inainte de moartea sa sau de predarea puterii", mai spune Klingner.

Insa, in opinia unora, Nordul ar poutea accepta sa revina in negocieri, dar numai ca putere nucleara recunoscuta, cerere pe care Seul, Washington si Tokyo au respins-o mereu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.