Unsprezece persoane sunt suspecte de gripa porcina in Europa, insa niciun caz nu a fost confirmat deocamdata, in timp ce Comisia Europeana a anuntat ca va urmari indeaproape situatia, relateaza AFP, care prezinta o situatie a cazurilor din fiecare stat afectat.

Masurile si recomandarile Ministerului Sanatatii in vederea aparitiei cazurilor de gripa porcina

MAE: Evitati calatoriile in Mexic, daca nu sunt necesare!

Virusul gripei porcine se comporta imprevizibil si ridica multe intrebari fara raspuns

Romania s-ar putea confrunta, din toamna, cu probleme legate de gripa porcina


  • SPANIA: Opt cazuri posibile de gripa porcina au fost detectate in Spania, au anuntat duminica autoritatile sanitare spaniole, citate de NewsIn. Trei au fost identificate in Catalunia (est), iar celelalte la Bilabo (nord), Almansa (sud-vest), Valencia (est), Teruel (nord) si Algeciras (sud).

  • FRANTA: Diagnosticul in trei din cele patru cazuri suspecte din Franta - un cuplu si fiul lor, care locuiesc in nordul tarii - a fost negativ. Anterior, alte doua cazuri suspecte fusesera declarate negative. In Franta mai exista un singur caz suspect, cel al unei femei in varsta de 52 de ani, domiciliata in regiunea Parisului. Rezultatele analizelor sale vor fi cunoscute luni.

  • MAREA BRITANIE: Testele efectuate in cazul unui insotitor de bord al companiei British Airways, internat sambata la Londra, la intoarcerea din Mexic, au fost negative. Alte doua persoane care s-au intors marti din aceasta tara au fost internate duminica in Scotia, ca masura de precautie, dupa ce au prezentat "simptome usoare similare gripei".

  • MEXIC: In Mexic, focarul epidemiei, virusul a a provocat decesul a pana la 103 persoane, iar alte 1.324 se afla sub supraveghere medicala. Mexicul si cei 20 de milioane de locuitori ai sai si-au suspendat activitatile duminica, pentru a incerca sa puna capat epidemiei.

  • SUA: In total 20 de cazuri de gripa porcina au fost identificate in Statele Unite: opt la New York (nord-est), sapte in California (vest), doua in Texas (sud), doua in Kansas (centru) si unul in Ohio (nord.). "Ne asteptam sa identificam noi cazuri de gripa porcina", a declarat un oficial din serviciile sanitare americane, Richard Besser, de la Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC).

  • CANADA: Canada a anuntat duminica sase cazuri de gripa porcina: patru in Noua Scotie (pe malul Oceanului Atlantic) si doua in Columbia Britanica, in vestul tarii. Patru dintre victime sunt studenti care au participat la o excursie scolara in Peninsula Yucatan din Mexic. Simptomele lor sunt moderate, potrivit autoritatilor. Si celelalte doua au mers in Mexic, dar nu au necesitat internare.

  • NOUA ZEELANDA: Zece liceeni neo-zeelandezi, care prezinta simptome dupa un sejur de trei saptamani in Mexic, sunt afectati, "probabil", de gripa porcina, dar cazurile nu au fost confirmate inca, a anuntat ministrul neozeelandez al sanatatii, Tony Ryall. Liceenii fac parte din crup de 25 de persoane de la un colegiu din Auckland, care s-au intors dintr-o excursie din Mexic si au fost plasati sambata in carantina. Potrivit Reuters, alti trei elevi dintr-un alt grup prezinta, de asemenea, simptome.

  • ISRAEL: Un israelian care s-a intors din Mexic a fost internat, fiind suspectat ca ar fi infectat cu virsul gripei porcine, potrivit postului public de radio. Barbatul a fost izolat, dar directorul spitalului a declarat ca, "potrivit primelor teste clinice, pacientul nu pare sa sufere de gripa porcina", relateaza site-ul Ynet.

  • COLUMBIA: Autoritatile sanitare columbiene au plasat sub supraveghere noua persoane care au venit din Mexic si prezinta simptome de gripa. Pacientii nu au fost internati, fiind tratati la domiciliu. Controalele din porturi si aeroporturi au fost intensificate.

  • BRAZILIA: Un barbat de 24 de ani, provenind din Mexic si prezentand unele simptome de gripa porcina a fost internat preventiv la Sao Paolo, au anuntat duminica medicii.

CE coopereaza cu statele membre si cu OMS pentru a contracara raspandirea gripei porcine

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.