Noul virus al gripei porcine H1N1 se comporta exact asa cum se asteptau expertii in sanatate publica, adica imprevizibil, comenteaza Reuters, subliniind ca exista numeroase intrebari la care nu se cunoaste inca raspunsul, la cateva zile de la identificarea primelor cazuri.

Cat de raspandit este noul virus al gripei porcine care a ucis deja zeci de persoane in Mexic? Cum poate un virus porcin sa infecteze oameni? De ce a provocat moartea in cazul unor oameni, iar la altii provoaca doar simptome usoare?

Reuniune de urgenta privind virusul febrei porcine la MAI


"Este foarte greu de prevazut cu exactitate cum evolueaza un virus gripal", explica dr. Anne Schuchat de la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din Statele Unite (CDC).

Gripa in general se poate raspandi discret, iar oamenii care sunt infectati pot transmite virusul inainte sa inceapa sa ii resimta simptomele. Pe de alta parte, una dintre cele mai mari probleme cu gripa este ca simptomele pe care le provoaca sunt similare cu cele provocate de alte zeci de virusuri si bacterii. Febra, dureri de cap, dureri musculare, tuse seaca, oboseala - toate acestea pot fi provocate de numeroase alte infectii, de la rinovirusul care cauzeaza raceala obisnuita, pana la mai putin cunoscutele adenovirusuri, de asemenea foarte intalnite.

In fiecare zi mor oameni din cauza unor infectii banale. Chiar si in perioada de varf a senzonului de gripa, doar 10% sau mai putin dintre decesele cauzate de "boli asemanatoare gripei" sunt confirmate ca fiind gripa. Asa ca depistarea este dificila.

Dupa declansarea alertei de gripa porcina, medicii din toata lumea testeaza persoanele cu simptome de gripa pentru a vedea daca sunt infectate cu acest nou virus. Aceasta necesita teste ADN, pentru ca este un virus gripal tip A - asa cum sunt alte doua tulpini foarte comune de gripa sezoniera. Este, de asemenea, un virus H1N1, iar aceasta este o tulpina sezoniera. Pana cand nu se face analiza ADN-ului, nu este clar daca pacientul sufera de gripa obisnuita sau este infectat cu acest virus nou al gripei porcine.

"Virusul ar putea fi peste tot si sa nu fi fost descoperit, pentru ca nu s-au facut teste", sustine Mike Osterholm, directorul Centrului de cercetare si strategii in domeniul bolilor infectioase din Minnesota.

Virusul a aparut deja in Mexic, Canada si Statele Unite, la persoane care nu par sa aiba nimic in comun. Aceasta sugereaza un tipar de raspandire ce functioneaza dupa mecanisme inca necunoscute.

"Este clar ca este larg raspandit. Si de aceea v-am informat ca nu putem opri raspandirea virusului", a mai spus Schuchat.

Noul virus este lucrul de care s-au temut cel mai mult expertii. Are ADN de la tulpini diferite de virusuri gripale. In timp ce genetic seamana cu un virus al gripei porcine H1N1, virusul contine si secvente ADN de gripa umana si aviara.

Daca majoritatea cazurilor din Statele Unite, Canada si Mexic au fost usoare, virisul a provocat totusi 103 decese in Mexic, inclusiv printre adulti tineri. Acest lucru este neobisnuit, pentru ca gripa omoara in general copii foarte mici, batrani si persoane cu alte boli, provocandu-le complicatii.

Directorul CDC Richard Besser spune ca virusul ar putea disparea de la sine si reaparea. "Ne apropiem de sfarsitul sezonului in care virusurile gripale tind sa se transmite foarte usor, dar este foarte greu de facut previziuni", a declarat el, duminica, intr-un briefing de la Casa Alba.

Besser a mai spus ca se asteapta ca numarul cazurilor sa scada in cursul verii in emisfera de nord. Alte pandemii s-au manifestat in valuri, la intervale de cateva luni, iar acest virus ar putea urma acelasi tipar.
Pademii de gripa s-au produs in 1918 - provocand moartea a 40 pana la 100 de milioane de oameni in toata lumea, in 1957 si 1968. Cea din 1968 a fost relativ usoara, provocand moartea a un milion de persoane, poate pentru ca virusul de tip H3N2 era asemanator celui ce provocase pandemia din 1957, iar populatia capatase intr-o oarecare masura imunitate.

Expertii in sanatate avertizeaza de mult timp ca o epidemie de gripa este iminenta, dar nu se poate prevedea ce virus o va provoca. Mult timp, expertii s-au temut ca va fi o forma de gripa aviara care a suferit mutatii.


OMS: Tarile asiatice sunt mai bine pregatite decat restul pentru gripa porcina

Tarile asiatice, care luasera masuri severe la criza SARS din 2003, sunt mai bine pregatite pentru a face fata riscurilor de pandemie de gripa porcina, a apreciat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de AFP.

Statele din regiune trebuie sa ramana insa vigilente, pentru ca virusul care a ucis cel putin 20 de persoane in Mexic, ar putea suferi in continuare mutatii, a avertizat Peter Cordingley, purtatorul de cuvant al OMS pentru regiunea Pacificul de Vest, la Manila, relateaza NewsIn.

Cordingley a tinut sa sublinieze ca noul virus al gripei porcine ar putea suferi mutatii si deveni "o grava problema".

OMS avertizase deja duminica despre posibilitatea ca noul virus al gripei porcine, a carui prezenta a fost confirmata in Mexic, Statele Unite si Canada, sa sufere mutatii si sa devina "mult mai periculos". Sambata, organizatia avertizase ca virusul de tip A/H1N1 are "potential pandemic", afectand preponderent adulti tineri si sanatosi.

China si Hong Kongul sunt in continuare traumatizate de pneumonia atipica (sindrom respirator acut sever, SARS) din 2003, care aparuse in provincia chineza Guangdong (sud) in noiembrie 2002. Boala a provocat moartea a peste 800 de persoane in lume, dintre care aproape 350 in China. In acelasi ani a aparut in Asia virusul inalt patogen al gripei aviare, H5N1, care a facut peste 250 de victime, in special in Asia de Sud-Vest.

In numeroase tari din Asia, autoritatile au intensificat controalele in aeroporturi, in special cu ajutorul scannerelor termice, pentru a stabili daca pasagerii care vin din tarile afectate de gripa porcina prezinta febra.

Cordingley a reamintit ca nu exista dovezi care sa sugereze ca sursa infectiei este consumul de carne de porc, adaugand ca virusul se transmite de la om la om. Totusi, China a anuntat ca suspenda importurile de carne de porc din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.