Presedintele american Barack Obama a menajat Turcia vineri, evitand sa descrie drept genocid masacrarea armenilor in 1915, in Imperiul Otoman, dar a precizat ca nu si-a schimbat punctul de vedere asupra acestor evenimente, pe care le-a calificat drept genocid in trecut, relateaza AFP.

Intr-un comunicat dat anual publicitatii de Casa Alba, pentru a comemora masacrarea armenilor, foarte asteptat in 2009 pentru ca este primul al lui Obama in acest dosar, presedintele american a vorbit despre una dintre "cele mai mari atrocitati din secolul al XX-lea". El a evocat de asemenea si un bilant al victimelor contestat de turci, un milion si jumatate de armeni ucisi, informeaza NewsIn.

Liderul de la Casa Alba nu a folosit, insa, termenul de genocid, care ar fi provocat, probabil, un diferend cu Turcia. El a preferat sa utilizeze numele armean al evenimentelor, "Meds Yeghern", adica "mare calamitate".

Comunitatea armeana din Statele Unite a criticat vehement faptul ca Obama nu si-a respectat angajamentele asumate in timpul campaniei electorale, de a recunoaste genocidul daca va fi ales.
Obama a subliniat in comunicat ca nu se contrazice: "Mi-am exprimat constant opinia personala despre ce s-a intamplat in 1915, iar parerea mea privind istoria nu s-a schimbat. Ceea ce ma intereseaza in continuare este o recunoastere deplina si corecta a faptelor".

Problema genocidul armean este foarte delicata din punct de vedere diplomatic. Armenii exercita presiuni pentru ca masacrele si deportarile dintre 1915 si 1917, soldate, potrivit lor, cu peste un milion si jumatate de morti, sa fie recunoascute drept genocid, in timp ce Turcia sustine ca intre 300.000 si 500.000 de persoane si-au pierdut viata si nu in urma unei campanii de exterminare, ci in haosul din ultimii ani ai Imperiului Otoman. Ankara respinge termenul de genocid, recunoscut de Franta, Canada si Parlamentul European.

Presiunile Armeniei si Turciei sunt foarte puternice asupra Statelor Unite. Mii de armeni au defilat joi la Erevan, cerandu-i lui Obama sa vorbeasca public de "genocid". Pe de alta parte presedintele turc Abdullah Gul a spus ca a discutat indelung cu Obama si i-a dat numeroase informatii in cursul vizitei acestuia in Turcia, in luna aprilie. Insa Obama s-a abtinut si atunci sa vorbeasca de genocid.

In 2007, Turcia, aliat important al Statelor Unite in NATO, a sugerat ca isi va retrage sustinerea logistica, importanta pentru operatiunile din Irak, in cazul in care Congresul american va adopta un text prin care recunoaste evenimentele din 1915-1917 drept genocid. Insa Obama a sustinut aceasta rezolutie. Programul sau electoral afirma "convingerea sa ferma" ca genocidul armean nu este o opinie personala, "ci un fapt dovedit de o documentatie abundenta si de numeroase probe istorice". "Faptele sunt de necontestat", spunea el.

Vineri, Obama a declarat ca cea mai buna metoda de a ajunge la o recunoastere a faptelor este ca armenii si turcii sa se bazeze pe realitatile istorice "pentru a merge inainte". El a dat asigurari ca sustine eforturile celor doua tari de a depasi acest episod "dureros" si de a-si normaliza relatiile. Presedintele american le-a cerut celor doua state "sa isi respecte promisiunea" reprezentata de foaia de drum asupra careia au ajuns la un acord.

Nerespectandu-si cuvantul, Obama a "diminuat credibilitatea Statelor Unite in ceea ce priveste prevenirea genocidelor", a subliniat Bryan Ardouny, un responsabil influent din Adunarea armeana din America.

Obama a parut si in contradictie cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, aliata sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.