Evenimentele de 7 aprilie de la Chisinau, cand au fost devastate sediile Presedintiei si Parlamentului moldovean, denota fie "nechibziunta si imprudenta conducerii, fie un scenariu regizat de regizori din umbra care au vrut sa compromita democratia", spune un fost ministru de interne de la Chisinau.
General-maiorul Victor Catana, ministru de interne intre anii 1998-2000, in prezent presedinte al Asociatiei internationale a ofiterilor organelor de drept, a declarat ca evenimentele din 7 aprilie au fost o tragedie nationala si au demonstrat ca fortele de ordine nu sunt capabile sa organizeze desfasurarea pasnica a unor proteste.

"Amenintari existau din ajun, din 6 aprilie, si deci situatia in mod sigur s-a analizat si posibila amploare a protestelor era cunoscuta. Inca din 6 aprilie se observau elemente distructive care provocau la violente. Acesta a trebuit sa fie un semnal pentru organele de drept. In perioada in care eu am fost ministru se recurgea la diverse tehnici de controlare a multimii, inclusiv erau izolati in mod dicret elementele extreminste, care exista mai intotdeauna", a spus Victor Catana, in cadrul unei emisiuni de dezbatere gazduite de ProTV Chisinau.

In al doilea rand, era foarte important, potrivit fostului ministru, ca obiectivele de importanta majora ale statului, cum este Presedintia, Parlamentul, Guvernul sa fie pazite dupa metodele clasice de aparare activa.

Acest lucru inseamna ca trebuiau sa existe minim trei cordoane – in primul cordon trebuiau amplasati politisti cu experienta, care lucreaza cu oamenii si stiu cum sa vorbeasca cu ei, nu copii sau studenti cum a fost la 7 aprilie. In al doilea rand trebuiau sa fie carabinierii, iar apoi brigada cu destinatie speciala, spune Catana, potrivit NewsIn.

"In fata edificiilor intotdeauna se amplasau fortele cele mai puternice, care sa poata interveni in caz de necesitate. Noi ne-am confruntat pe parcursul istoriei noastre cu situatii mult mai dure, cand in piata veneau cu revendicari combatantii care au luptat in razboiul de pe Nistru - si care erau si inarmati - si niciodata nu s-a admis sa fie atinse cladirile statului", a spus Catana.

Potrivit fostului oficial, veteranii din politie care au fost in piata si au incercat sa calmeze spiritele si sa-i linisteasca pe protestatarii mai violenti erau nedumeriti de nechibzuinta cu care au actionat fortele de ordine. "Prin tot ce faceau fortele de ordine provocau si atatau spiritele. Manevrele cu scutierii care se plimbau de colo-colo, incercarea de a-i retine pe unii si alte lucruri de felul acesta – politia numai provoca conflicte si ulterior ceda si se retrigea. In felul acesta actele de vandalism au fost incurajate", a spus Catana.

Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, fostul ministru de interne a mai declarat ca nu a vazut elemente de tentativa de lovitura de stat in evenimentele de la Chisinau, asa cum acuza autoritatile, care vorbesc inclusiv de o implicare a Romaniei. "Am vazut ca erau, pe de o parte, zeci de mii de manifestanti care nu s-au manifestat violent si, pe de alta parte, cateva zeci de persoane tinere, pregatite atletic, care isi faceau de cap. Si nu s-a intreprins nicio masura ca aceste persoane sa fie izolate. Liber li s-a permis sa intre in Presedintie, liber li s-a permis sa intre in Parlament, liber li s-a permis sa se urce pe acoperisurile care sunt controlate cu cheile serviciilor de securitate, li s-a dat voie sa arboreze steagurile Romaniei si Uniunii Europene. Bineinteles ca la mijloc a fost o intentie de a discredita Uniunea Europeana si Romania", a afirmat Victor Catana.

Referindu-se la tortura aplicata de politie asupra celor retinuti in urma actiunilor de protest din 7 aprilie, Victor Catana a spus ca in calitate de veteran al organelor de interne ii este rusine de astfel de acte. "Orice executor al unor acte nelegitime duce o raspundere, politistii care maltrateaza, care aplica torturi fata de tinerii nostri pentru a le impune sa dea careva marturii sau pur si simplu sa-i pedepseasca pentru ceea ce au savarsit, ei incearca sa distruga democratia”, a conchis general-maiorul Victor Catana, ministru de interne intre anii 1998 si 2000, in prezent presedinte al Asociatiei internationale a ofiterilor organelor de drept.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.