Coreea de Nord a anuntat marti ca se retrage de la negocierile in sase pentru denuclearizare si isi reia programul de armament nuclear, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat testul efectuat recent de Phenian, a anuntat agentia de presa oficiala KCNA, citata de AFP.

Coreea de Nord "respinge ferm" decizia Consiliului de Securitate, a declarat Ministerul nord-coreean de Externe intr-un comunicat difuzat de agentia KCNA, citat de NewsIn.

"Negocierile in sase (pentru denuclearizare - n.red.) nu isi mai au rostul. Nu vom mai participa la asemenea negiocieri si ne consideram liberi de orice angajament asumat in cadrul acestora", adauga comunicatul.

Phenianul "isi va consolida forta de disuasiune nucleara pentru a-si asigura apararea prin toate mijloacele", mai arata textul. "Vom lua masuri pentru redeschiderea instalatiilor noastre nucleare dezactivate".

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat luni testul de racheta balistica efectuat recent de Coreea de Nord si a consolidat regimul de sanctiuni aflat deja in vigoare impotriva acestei tari din 2006, intr-o declaratie care este totusi lipsita de caracterul constrangator al unei rezolutii. Textul, obtinut in urma unui compromis intre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia) si Japonia, "condamna tirul efectuat in 5 aprilie" de Coreea de Nord.

Consiliul afirma ca aceasta lansare "contravine Rzolutiei 1718" din octombrie 2006, care interzice Phenianului orice test nuclear sau de racheta si cere Coreei de Nord "sa se abtina de la orice noua lansare". In aceasta declaratie, Consiliul decide de asemenea sa "ajusteze" unele masuri din Rezolutia 1718, ce stabileste un regim de sanctiuni la adresa Coreei de Nord.

Potrivit unor surse diplomatice, aceasta inseamna ca ONU va desemna inainte de sfarsitul acestei luni companii nord-coreene ale caror active financiare din strainatate vor fi inghetate. Principiul acestei masuri este continut in Rezolutia 1718, alaturi de crearea unui comitet al Consiliului de Securitate pentru aplicarea si supervizarea sanctiunilor. Insa comitetul nu fusese activat, pentru a nu compromite negocierile in sase pentru denuclearezarea peninsulei nord-coreene.

Declaratia adoptata luni cere, pe de alta parte, ca negocierile in sase - cele doua Corei, China, SUA, Japonia si Rusia - "sa fie reluate rapid".

Adoptarea textului a necesitat unanimitatea celor 15 membri ai Consiliului (cinci permanenti si zece nepermanenti), dar acesta nu are caracterul constrangator al unei rezolutii. Aceasta deoarece imediat dupa lansarea nord-coreeana, in Consiliu au aparut divergente. SUA, europenii si Japonia au dorit condamnarea ferma a testului. Japonia, al carui teritoriu a fost survolat de racheta nord-coreeana, dorea o rezolutie. Insa China si Rusia s-au declarat reticente, Phenianul afirmand ca racheta nu a facut decat sa plaseze pe orbita un satelit de comunicatii. Beijingul subliniase ca orice tara are dreptul de a folosi spatiul in scopuri pasnice, dar occidentalii replicasera ca tehnologia este aceeasi pentru a pune pe orbita un satelit, o racheta "sau un urs de plus", potrivit expresiei folosite de un diplomat.

De asemenea, Rusia si China au dorit sa evite o reactie prea dura fata de Phenian, pentru a salva negocierile in sase.

Negocierile cu privire la programul nuclear nord-coreean, care se aflau oricum in impas, vizau sa convinga regimul comunist sa renunte la ambitiile sale nucleare in schimbul unui important ajutor energetic. Coreea de Nord a intrat in 9 octombrie 2006 in cercul restrans al puterilor nucleare militare, efectuand un test nuclear si incalcand un angajament pe care si-l luase in septembrie 2005 cu partenerii sai de negocieri. Phenianul acceptase sa renunte la programul sau nuclear.

In 13 februarie 2007, fusese incheiat un acord prin care Phenianul isi lua angajamentul sa dezactiveze si apoi sa dezafecteze instalatiile nucleare, in schimbul unui ajutor de un milion de tone echivalent-petrol. Procesul parea sa se desfasoare bine: instalatiile de la Yongbyon au fost dezactivate in iulie 2007, iar turnul de racire de acolo a fost demolat in iunie 2008. Insa de mai multe luni, negocierile bateau pasul pe loc, in lipsa unui acord cu privire la modalitatile de verificare a acestor masuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.