OSCE recomanda Italiei, intr-un raport despre respectarea drepturilor romilor, sa adere la standardele nationale si internationale privind expulzarea si sa se asigure ca ordinele de expulzare se bazeaza pe o examinare obiectiva si ca respecta prevederile legale.

Oficiul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) si Inaltul Comisar al OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) pentru minoritati nationale au publicat un document cuprinzator despre situatia minoritatii roma si sinti din Italia, prin care atrage atentia ca Italia nu respecta anumite standarde privind drepturile omului si ca a comis o serie de abuzuri prin reactia "disproportionata" in relatie cu unele categorii de imigranti.

Raportul se bazeaza pe o indelunga monitorizare a situatiei din Italia si pe o vizita de evaluare efectuata de reprezentanti ODIHR in Roma, Napoli si Milano, noteaza NewsIn.

In raport se arata ca dupa o serie de incidente, pornind de la cazul Mailat si culminand cu distrugerea unor tabere de romi, au aparut ingrijorari in legatura cu masurile luate de autoritatile italiene pentru asigurarea unui climat de siguranta.

"Numarul tot mai mare al taberelor ilegale si atentia crescuta, adesea instigatoare, acordata de presa si de unii politicieni unor crime care au presupusi autori romi, au contribuit la revitalizarea unor vechi prejudecati si stereotipuri antirome", se arata in raportul ODIHR. Documentul mai subliniaza ca, in ciuda faptului ca romii din Romania nu sunt foarte numerosi in Italia, acestia atrag atentia publica din cauza vizibilitatii lor, din cauza faptului ca circula in grupuri extinse si pentru ca ocupa, adesea, in mod ilegal, spatii publice si cladiri.

Delegatia OSCE care a intocmit raportul considera ca masurile adoptate de guvernul italian - inclusiv declararea starii de urgenta - au fost "disproportionate in relatie cu amploarea reala a amenintarilor de securitate pe care le presupuneau imigrantii romi si sinti".

"Delegatia este ingrijorata de efectul stigmatizarii unei comunitati si de declaratiile alarmiste ale unor personalitati politice cunoscute si influente, acestea alimentand perceptiile negative despre romi", subliniaza raportul.

Mai mult, in opinia delegatiei, segregarea de facto a comunitatilor rome si sinti in tabere separate nu este constructiva pentru integrarea romilor in societate si contribuie la perpetuarea marginalizarii. "Accesul persoanelor care locuiesc in taberele ilegale este restrictionat si exista un sentiment generalizat de lipsa de securitate in randul celor care locuiesc in astfel de stabilimente, temandu-se de evacuarea fortata sau de acte ostile din partea comunitatilor din jur", continua documentul.

"Autoritatile italiene au facut uz, in trecut, de evacuarea fortata ca un mod de a descuraja alti romi de la a se stabili ilegal. Evacuarile au fost adesea puse in aplicare fara o instiintare in prealabil si fara posibilitatea de a face apel, implicand si dezafectarea stabilimentelor si distrugerea posesiunilor personale ale persoanelor in cauza. In majoritatea cazurilor nu a fost oferita o alternativa pentru cazare. Practica evacuarilor fortate ridica semne de intrebare fata de respectarea unor standarde privind drepturile omului, cum a fi dreptul la adapost"
, afirma raportul ODIHR.

Analiza expertilor OSCE mai releva ca o importanta problema provine si din lipsa actelor de identitate ale romilor. "Statutul unor imigranti este complicat de faptul ca nu au acte care sa le confere o identitate sau un loc de orgine. Acest vid legal are un efect negativ mai ales asupra copiilor romi, care, chiar daca se nasc in Italia, nu au nicio legatura juridica cu locul de orgine al parintilor lor, iar multi dintre ei nu au alte documente de identitate in afara de certificatele de nastere", se arata in raport.

In sectiunea raportului care contine recomandarile delegatiei OSCE, se pune accentul pe necesitatea ca Italia sa isi sporeasca eforturile pentru a integra minoritatea roma si sinti. Concret, ODIHR cere Italiei sa isi sporeasca eforturile in ceea ce priveste implementarea prevederilor Planului de Actiune pentru imbunatatirea situtiei minoritatii rome si sinti din aria de cuprindere a OSCE (2003) si sa isi revizuiasca politicile privind minoritatile roma si sinti pentru a se asigura ca ele nu discrimineaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.