"Nabucco este un subiect important. Nu am uitat de el, dar el face parte acum din aria coridorului sudic", declara luni Jan Kohout, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Cehe si presedintele in exercitiu al Consiliului, la reuniunea Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European.

Declaratia ministrului a venit in replica la sesizarea eurodeputatului roman Alexandru Nazare (PPE-DE, PDL), care a atras din nou atentia membrilor Comisiei asupra consecintelor subfinantarii proiectului Nabucco: "In ultima vreme, urmarind discutiile despre Nabucco, am impresia ca ne jucam cu focul. Nu se poate sa anuntam 250 milioane de euro pentru Nabucco, apoi sa spunem ca reducem finantarea cu 50 de milioane pentru ca, in final, sa concluzionam ca ar trebui sa fie o investitie eminamente privata. Utilitatea si relevanta europeana a proiectului Nabucco sunt indiscutabile si nu ne putem permite tergiversarea lui din motive strict politice."

Din discutiile Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European a reiesit ca exista doua tipuri de motive in baza carora proiectul Nabucco si-a pierdut din sustinere: motive tehnice, care pun la indoiala capacitatea proiectului Nabucco de a raspunde obiectivelor Planului European de Redresare Economica, in conditiile in care este vazut ca un proiect pe termen lung. Or, prioritare in conditii de criza economica sunt proiectele cu impact imediat, care pot crea locuri de munca pe termen scurt. Apoi sunt motivele politice, mai complexe si ambigue, care vizeaza implicatiile proiectului pentru relatiile UE cu Turcia, mai ales in contextul negocierilor pentru aderare, dar si cu Iran.

"Niciunul dintre aceste tipuri de motive nu justifica desconsiderarea proiectului Nabucco. Motivele tehnice nu au o baza concreta, pentru ca situatia studiilor de fezabilitate este neclara si pentru celelalte proiecte de pe lista si nu poate fi invocat ca argument doar in cazul Nabucco. In ceea ce priveste motivele politice, acestea nu au aparut peste noapte, ele existau si cand Comisia a anuntat propunerea de finantare initiala pentru Nabucco de 250 de milioane de euro, deci nu se sustin", a mai declarat Alexandru Nazare.

In februarie, eurodeputatii Alexandru Nazare si Rares Niculescu adresau Consiliului si Comisiei Europene o intrebare cu solicitare de raspuns scris privind modul prin care acestea inteleg sa-si duca la bun sfarsit angajamentele asumate pentru Nabucco, in conditiile reducerii finantarii pentru acest proiect, de la 250 la 200 de milioane de euro. Ieri, cei doi eurodeputati au sesizat din nou Parlamentul European, printr-o propunere de rezolutie in care critica eliminarea referirii textuale la Nabucco in lista de proiecte energetice si solicita Consiliului sa respecte propunerea initiala, de alocare a 250 de milioane de euro pentru Nabucco.

Romania a blocat consensul luni, la discutiile din cadrul reuniunii ministrilor de externe ai UE care urmau sa adopte proiectul de concluzii al summitului european de primavara, pentru ca in document, la capitolul energetic, nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, formula "pachetul Nabucco" fiind inlocuita cu sintagma "coridoare energetice sudice". Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a explicat ca Romania nu poate accepta adoptarea pachetului de proiecte energetice fara proiectul Nabucco. "Nu este vorba de o blocare, dialogul va continua, atat in structurile europene cat si in plan bilateral", a spus ministrul Diaconescu. "Nu intelegem carui interes politic ii serveste modul cum este mentionat Nabucco in acest dosar", a adaugat seful diplomatiei romane.

Decizia finantarii gazoductului Nabucco se va afla pana vineri pe masa de discutii a Consiliului European. In cazul in care acesta nu va ajunge la un acord asupra pachetului de finantare de 5 miliarde de euro, Parlamentul European nu va mai putea aproba finantarea proiectului pana la terminarea actualului mandat al Legislativului European.

Grupul rusesc Gazprom a fost invitat sa se alature proiectului european Nabucco, dar a refuzat, preferand sa se concentreze pe propriul proiect, South Stream, a declarat recent vicepresedintele sau, Aleksandr Medvedev, citat de RIA Novosti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.