Grupul rusesc Gazprom a fost invitat sa se alature proiectului european Nabucco, dar a refuzat, preferand sa se concentreze pe propriul proiect, South Stream, a declarat vicepresedintele sau, Aleksandr Medvedev, citat de RIA Novosti.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune rus Vesti, Aleksandr Medvedev a spus ca Gazprom isi va pastra propriul proiect, South Stream, perceput drept concurent celui european, si nu se va implica in Nabucco, relateaza NewsIn.

"Spre deosebire de Nabucco, noi avem tot ce ne trebuie pentru ca acest proiect sa se materializeze", a spus el. "Avem gazul, avem piata si experienta in implementarea proiectelor complexe si managementul corporativ", a spus el.

Gazprom nu este pregatit sa participe la ambele proiecte simultan. "Daca alergi dupa doi iepuri, nu il prinzi pe niciunul. Avem un iepure pe care il stim, vom alerga dupa el", a explicat Medvedev.

UE sprijina proiectul conductei Nabucco, menita sa transporte hidrocarburi pe o lungime de 3.300 de kilometri, din Asia Centrala pana in Austria, pentru a-si diminua dependenta de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. Nabucco va tranzita si Romania, iar costul total al gazoductului este estimat in prezent la aproape opt miliarde de euro. Tarile participante pana in prezent sunt Azerbaidjanul, Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, iar constructia este prevazuta sa inceapa in 2010.

Proiectul ocoleste Rusia si Ucraina, urmarind sa sporeasca securitatea energetica a tarilor UE.
Proiectul a suferit insa mai multe amanari, din lipsa de finantari si de resurse de gaz suficiente pentru a-i garanta rentabilitatea, iar numerosi analisti il considera nerealist, mai ales daca South Stream se concretizeaza.

Conducta Nabucco, pentru care premierul ungar Ferenc Gyurcsany a solicitat de urgenta asistenta financiara europeana, trebuia sa beneficieze, potrivit unei propuneri europene initiale, de un ajutor 250 de milioane de euro in cadrul unui pachet de proiecte energetice, insa nu ca investitie directa, ci ca mecanism de atragere de fonduri si imprumuturi bancare. Ulterior, fondurile au fost reduse cu 50 de milioane de euro.

Romania a blocat luni discutiile din cadrul reuniunii periodice a ministrilor de externe de la Bruxelles la acest capitol, pentru ca in concluziile finale nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, formula "pachetul Nabucco" fiind inlocuita cu sintagma "coridoare energetice sudice". Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a explicat ca Romania nu poate accepta adoptarea pachetului de proiecte energetice fara proiectul Nabucco, adaugand ca dialogul va continua pana la summitul de joi, pozitia Bucurestiului fiind sustinuta de mai multe tari, intre care Austria, Polonia si Slovacia.

La randul sau, Rusia promoveaza South Stream, conceput pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaze din Asia Centrala si Rusia spre vestul Europei si spre Balcani. Proiectul a raliat pana in prezent Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia si Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.