Un grup de politisti a descins miercuri dimineata la sediul postului de televiziune Albasat TV din Nisporeni si l-a retinut pe contabilul institutiei, insa fortele de ordine au refuzat sa prezinte mandatul in virtutea caruia au intreprins aceasta actiune.
In momentul in care directorul studioului Albasat din Nisporeni, Efim Bardan, le-a cerut politistilor sa-i prezinte mandatul de perchezitie sau de control, acestia au amenintat ca, daca li se refuza accesul in cladire, vor chema echipa trupelor speciale de care au venit insotiti, a declarat pentru NewsIn Valeriu Saharneanu, directorul holdingului Euronova Media Grup, din care face parte postul Albasat TV.

Politistii au patruns in spatiul studioului si au cerut acte contabile pentru control, dupa care l-au retinut pe contabil, a spus Saharneanu, care considera ca retinerea contabilului este ilegala si abuziva si, in consecinta, a apelat la serviciile unui avocat.

Saharneanu, care este si presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, spune ca aceasta descindere are legatura cu campania electorala pentru alegerile legislative din 5 aprilie, in plina desfasurare in Republica Moldova. Saharneanu sustine ca atat autoritatile locale, care fac parte din partide necomuniste, cat si populatia din raion nu sustin majoritatea comunista aflata la guvernare si a amintit in context ca, de pilda, liderul comunist Victor Stepaniuc nu a fost bine primit aici pentru a-si face propaganda.

Este oficial: TVR interzis in Republica Moldova

Din acelasi holding cu Albasat TV face parte si postul de radio de opozitie Vocea Basarabiei, care de asemenea a reclamat controale fiscale abuzive din partea autoritatilor. In urma cu un an, Procuratura Generala a Republicii Moldova a initiat urmarirea penala impotriva postului de radio Vocea Basarabiei, pe motiv ca acesta adreseaza "chemari publice la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale". Pe langa acuzatiile de frauda, Procuratura Generala mai acuza Vocea Basarabiei de faptul ca ar fi finantat de Guvernul Romaniei, iar in anul 2007 ar fi beneficiat de sustinere financiara, in valoare de un milion de dolari, din partea unui om de afaceri roman.

Finantarea din strainatate a presei sau a partidelor politice din Republica Moldova este interzisa.

'Dreptul la libera informare, incalcat in Republica Moldova'

Startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din R. Moldova a fost dat la 4 februarie. Doar opt din cele 28 de formatiuni politice care au dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate ca fiind actori reali ai viitoarei campanii electorale, iar patru-cinci formatiuni sunt creditate cu sanse de a accede in viitorul Parlament.

Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6%, iar blocurile si aliantele sunt interzise.

In sarcina noului Parlament va fi si alegerea unui nou presedinte, in conditiile in care cele doua mandate ale presedintelui comunist Vladimir Voronin expira la 7 aprilie si pot fi prelungite pentru inca doua luni – adica pana la 7 iunie. Pentru votarea sefului statului este nevoie de voturile a 61 de deputati din cei 101 ai Legislativului. Daca Parlamentul nu va putea vota un nou presedinte, risca sa fie dizolvat dupa a treia incercare si urmeaza sa fie anuntate alegeri parlamentare anticipate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.