Ce se intampla? Cineva vrea cu tot dinadinsul sa traga Romania pe sfoara? Sau sunt simple declaratii binevoitoare, asa cum a auzit si Bucurestiul, cu miile, in lungul lui drum spre NATO si UE? Totul este posibil. In orice caz, ieri, Uniunea Europeana afirma, prin vocea reprezentantului sau, Francois Lamoureux, seful Directiei generale pentru energie si transport, ca Bruxelles sustine eforturile Kievului privind finalizarea si darea in exploatare a propriului canal navigabil Dunare - Marea Neagra, cel construit in Delta.

Coincidenta face ca tot ieri, presa ucraineana sa preia un articol din publicatia germana "Der Spiegel", potrivit careia crestin-democratii condusi de Angela Merkel, actuala opozitie, viitoarea putere de la Berlin, potrivit tuturor sondajelor de opinie, vor sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, pentru ca prefera Ucraina.

Suprapunand cele doua momente, imaginea ce se deschide privirii nu pare una tocmai placuta. Iar cand presa electronica de la Kiev mai tranteste fraze de genul "partile (adica UE si Ucraina, n.n.) au ajuns la convingerea ca linia navigabila pe Bistroe trebuie sa puna capat monopolului detinut de Romania in transportul de marfuri pe Dunare si sa reduca in mod apreciabil taxele aferente", chiar ca-ti piere cheful de orice. Si te intrebi, care a fost rostul vizitei la Bucuresti a presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, sau daca declaratiile de prietenie rostite atunci cu aparenta sinceritate mai sunt valabile. In ultima instanta, nu ar fi nimic neobisnuit, daca maine, sau peste cateva zile, altcineva va iesi la rampa pentru a rasturna situatia, sustinand ca nimic nu este adevarat. Ciudat, trist si ingrijorator.

Mai ales ca Ucraina ne-a jucat deja pe degete, inlaturand, "pe tacute", Romania din jocurile strategice din jurul Transnistriei, manevra menita sa-i asigure Kievului cale libera spre o suprematie absoluta asupra zonei, iar sefului statului, titlul de lider regional. Ceea ce, se subintelege, inseamna puncte insemnate pe rabojul "popularitatii" pe arena mondiala. Se pare ca ambitiile noilor lideri ucraineni nu se opresc aici. Si nu ar fi deloc surprinzator daca Iuscenko va vorbi, intr-un viitor nu prea indepartat, despre Ucraina, ca punte de legatura "intre Marea Neagra si Uniunea Europeana".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.