Presedintele american ales Barack Obama este avertizat de oficiali de ambele parti ale Atlanticului sa se pregateasca pentru un atac terorist la inceputul mandatului sau, despre care se vorbeste constant de cateva saptamani, relateaza NewsIn.

Generalul Michael Hayden, directorul CIA, a recunoscut saptamana aceasta ca exista pericole in timpul unei tranzitii prezidentiale, pana cand noii ocupanti ai functiilor din administratie se obisnuiesc cu ceea ce se presupun acestea. El a adaugat insa ca nu s-au interceptat informatii despre o amenintare reala.
Presedintele Bush a descris in mod repetat perioada de tranzitie drept una de vulnerabilitate acuta.

Administratia sa a fost grav afectata de atacurile de la 11 semptembrie 2001, care au intervenit in primul sau an de mandat. Consilierii lui Bush au reamintit si primul atac al-Qaida de la World Trade Centre, comis la o luna dupa ce Bill Clinton a devenit presedinte, in 1993. Pe plan international, exista experienta premierului britanic Gordon Brown. O tentativa de atentat cu bomba la aeroportul Glasgow si un atentat la un club de noapte din Londra au fost dejucate in primele sale zile de mandat.

Lord West of Spithead, seful pentru securitate din Ministerul britanic de Interne, a vorbit recent despre o "amenintare imensa", spunand: "Se pune la cale inca un complot de amploare si noi monitorizam ce se intampla".

Sefii serviciilor de informatii de ambele parti ale Atlanticului au sugerat ca asemenea avertismente se refera insa mai degraba la un sentiment general ca se pregateste ceva, mai degraba decat la o amenintare specifica sau la un complot concret.

Hayden a declarat recent ca majoritatea pericolelor teroriste vin din zonele indepartate de la frontiera Pakistanului cu Afganistanul. "Astazi, aproape orice amenintare terorista majora despre care agentia mea este la curent conduce la zonele tribale. Fie ca este vorba despre comanda si control, antrenament, bani, resurse, exista o legatura" cu zonele tribale pakistaneze, a spus el.

Potrivit lui, al-Qaida ramane un "inamic hotarat si capabil de adaptare", care opereaza din "paradisul sigur din Pakistan. "Daca va exista un atac major asupra acestei tari, va avea marca al-Qaida", a spus el. De aceea, prinderea lui Osama ben Laden este "in mare masura in capul listei de prioritati al CIA".

"Din cauza figurii sale simbolice, moartea sau capturarea sa va avea in mod clar un impact semnificativ asupra increderii adeptilor sai".

In Marea Britanie, oficiali din serviciile de securitate au spus ca exista temerea ca al-Qaida va incerca un atac "spectaculos" in timpul perioadei de tranzitie, dar au sugerat ca acesta ar putea fi indreptat mai degraba impotriva lui Bush decat a lui Obama. "Din cate stim, nu exista indicii din partea comunitatii de informatii ca ceva s-ar fi schimbat dramatic in ultimele luni si nu suntem in alerta in perspectiva unui atac in acest moment", a spus o sursa citata de Times. Nivelul actual de alerta este "sever", al doilea ca gravitate.

Marea Britanie si Statele Unite impartasesc toate informatiile pe care le au in ceea ce priveste activitatea terorista, din cauza riscului mare de comploturi implicand zboruri transatlantice. Al-Qaida ar vrea in continuare sa comita un atac folosind avioane de pasageri. Au existat indicii si ca organizatia ar lucra la arme chimice, biologice, radiologice sau nucelare. Echipe specializate in aceste domenii patruleaza constant in marile orase americane.

James Lewis, expert in securitate la Centre of Strategic and International Studies din Washington, este de parere ca al-Qaida ar putea dori sa provoace o reactie de la urmatoarea administratie americana, pentru a arata restului lumii ca "America este in continuare cruciatul malefic" si a contracara valul de simpatie mondiala pentru Obama.

Analistul crede ca multi musulmani au fost intrigati de alegerea lui Obama la Casa Alba si un atac prematur asupra Americii ar putea avea efecte politice nedorite pentru al-Qaida. "Este greu de evaluat nivelul de sofisticare al oamenilor lor si daca discutiile pe care le interceptam sunt intentiile lor sau doar o forma de protest. Daca au de gand sa faca ceva, probabil vor astepta pana dupa inaugurarea" noii administratii, considera el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.