Spectatorii si telespectatorii, populatia chineza si sponsorii se afla printre cei mai castigati in urma Jocurilor Olimpice, in timp ce Comitetul Olimpic International se afla pe lista pierzatorilor, potrivit unei analize realizate de BusinessWeek

Odata cu incheierea jocurilor, pe 24 august, la 16 zile de la spectaculoasa deschidere, este evident, din mai multe puncte de vedere, ca evenimentul a fost un succes. China nu numai ca a gazduit o editie a jocurilor memorabila, dar s-a dovedit a fi o “sursa generatoare” de talente sportive. Participantii chinezi au castigat cele mai multe medalii de aur, fiind invingatori nu doar la probele dominate prin traditie, precum gimnastica, scufundarile si tenisul de masa, dar si la alte sporturi, nu tocmai punctele lor forte, cum ar fi tirul sau ridicarea de greutati. In final, China a castigat 100 de medalii, clasandu-se in fata tuturor tarilor participante, mai putin SUA, care a dus acasa 110 medalii.

Jocurile de la Beijing nu i-au favorizat insa pe toti cei implicati. BusinessWeek ne dezvaluie nu doar castigatorii acestui mare eveniment sportiv, dar si pierzatorii sai.

  • Castigatori:

  • Spectatorii si telespectatorii
Fie chinezi sau persoane de alte nationalitati, multimea de spectatori prezenta la marele eveniment, dar si miliardele de telespectatori, toti sunt, indubitabil, castigatori. Ei au luat parte la numeroasele performante sportive, doborari de recorduri, fiind, totdata, martorii celui mai mare succes al Chinei din istoria jocurilor.

  • Populatia chineza
Evolutia surprinzatoare a sportivilor chinezi, concretizata in 51 de medalii de aur si peste 15 de argint, a sporit maretia si brandul poporului chinez si a tarii. Mai mult decat atat, s-a produs o mare schimbare in mentalitatea chinezilor, care nu au o cultura a sportului, asa cum se intampla in SUA, spre exemplu. Sportivii chinezi care s-au remarcat la aceste jocuri vor ajuta pe viitor la imbunatatirea imaginii Chinei, dar si a stilului de viata al chinezilor, unul nu foarte sanatos.

  • Sponsorii
Cel mai mare castigator la acest capitol este, fara indoiala, Puma, care a castigat enorm sustinandu-l pe atletul jamaican necunoscut in urma cu 5 ani, care a castigat la Beijing 3 medalii de aur, stabilind, totodata, noi recorduri mondiale la cursele de 100 m si 200 m. Speedo, Omega, PowerBar, AT&T, PureSport, Hilton Hotels, Kellogg, si Visa se numara si ei printre castigatorii acestei Olimpiade, dintre acestia remarcandu-se, asa cum era si firesc, cei care au colaborat cu cealalta senzatie a JO, innotatorul american Michael Phelps. La randul sau, Phelps, cel care a urcat de 8 ori pe cea mai inalta treapta a podiumului la aceste Jocuri Olimpice, ar putea primi din sponsorizari intre 6 si 10 milioane de dolari anual.

Nu toti sponsorii s-au bucurat insa de succes: Nike, de exemplu, a investit intr o campanie pentru starul Liu Xiang, care a fost nevoit sa se retraga insa din competitie in urma unei accidentari.

  • Guvernul chinez
Castigator, In primul rand pentru ca a asigurat o editie a JO pe cat de spectaculoasa pe atat de sigura, neumbrita de incidente teroriste. Beijing merita sa-i fie atribuita faima si onoare pentru construirea in timp record a unui spectacol impresionant. Un alt merit, il reprezinta asigurarea unui mediu curat pe toata durata jocurilor, orasul fiind cunoscut pentru gradul ridicat de poluare. La toate acestea, se adauga si faptul ca cei 30.000 de jurnalisti, veniti din toata lumea penru a lua parte la marele eveniment, vor fi tentati ca de acum incolo sa reflecte o imagine mai buna a Chinei. Sondajele arata ca un sfert dintre chinezi cred ca cel mai important beneficiu al jocurilor il reprezinta o mai buna perceptie si intelegere a tarii lor de catre Occident, fapt ce va conduce la combaterea prejudecatilor, conform carora China ramane un stat inapoiat, puternic controlat de stat.

  • Castigator temporar: Mediul

Intr-adevar s-a observat o ameliorare a calitatii aerului pe durata Jocurilor Olimpice. Acest lucru a fost posibil in urma “paralizarii” industriei in nordul Chinei si a unui control strict al traficului, care a facut ca aproape 2 milioane de masini sa lipseasca de pe strazile Beijingului in aceasta perioada. Insa sansele ca eforturile de curatare a aerului sa continue si dupa incheierea jocurilor, sunt foarte mici.

  • Pierzatori:
  • Conduita chinezilor - marele pierzator
Beijing nu a reusit insa sa dea dovada de un comportament mai deschis si mai tolerant, asa cum promisese inaintea JO. Nu numai ca 8 americani au fost inchisi, pentru proteste legate de independenta Tibetului, dar cel putin 50 de activisti pentru drepturile omului au fost arestati sau obligati sa paraseasca orasul pe durata jocurilor. Astfel ca, cel putin la acest capitol, Beijing merita sa fie acuzat de false promisiuni. Initial, oficialii au pus la dispozitie trei parcuri municipale ca zone speciale de protest, zone unde, conform oficialilor de la Beijing, disidentii puteau sa se exprime liber. Ulterior insa, au recunoscut ca niciun protest nu a fost permis, iar mai multe persoane, printre care si doua femei de peste 70 ani, suparate ca au fost evacuate din casa, au fost arestate pentru simplul fapt ca au aplicat la protest.
Dupa ce a promis pentru un acces necenzurat la internet, guvernul a blocat site-uri pe teme din cele mai diverse, de la Tibet la iTunes.

“Incurajam guvernul chinez sa demonstreze respect fata de drepturile omului, mai ales libertatea de exprimare si dreptul la religie al tuturor, pe toata durata jocurilor, dar nu numai”
se arata intr-o declaratie emisa de Ambasada Statelor Unite de la Beijing. “China nu s-a folosit de ocazia jocurilor olimpice pentru a demonstra toleranta si sinceritate, suntem dezamagiti”, a conchis comunicatul.

  • Bucataria chineza
Pentru o tara care se lauda cu una dintre cele mai bune si mai interesante bucatarii din lume, industria culinara traditionala a Chinei a avut de pierdut. Beijingul a ratat sansa de a aduce in atentie unele dintre cele mai cunoscute retete cu specific local, care ar fi putut fi promovate. In schimb, mancarea pusa la dispozitie pe perioada Jocurilor Olimpice de la Beijing a fost de calitate indoielnica. Meniul principal a constat in mancare de tip fast-food (in special McDonald's), o singura varietate de porc, taitei instant sau semipreparate cu sosuri gretoase care au provocat dureri de stomac mai multor competitori.

  • Comitetul Olimpic International
Si in sfarsit, medalia de aur la capitolul pierzatori i-a revenit Presedintelui IOC, Jacques Rogge. Acesta a ignorat aproape total comportamentul inadecvat al autoritatilor chineze, cu privire la nerespectarea mai multor promisiuni.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.