La numai sase zile dupa nastere Amber Vairo a fost operata de un sistem robotizat pentru a fi remediata o anomalie congenitala foarte grava si in prezent micuta s-a refacut in intregime, fiind cel mai tanar pacient operat vreodata cu ajutorul robotilor coordonati prin calculator de chirurgi la Spitalul Universitar din Iowa.

In urma cu o luna, micuta in varsta de 6 zile si cu o greutate de 2,54 kilograme a trebuit sa fie expusa la riscurile unei interventii chirurgicale dupa ce s-a constatat ca se nascuse cu o gaura in diafragma, organ muscular care separa abdomenul de piept. Aceasta conditie, denumita hernie congenitala de diafragma, este foarte periculoasa, putand provoca moartea pacientului pentru ca intestinul poate migra prin nisa din diafragma presand asupra inimii, a plamanilor sau a splinei, impiedicand dezvoltarea normala a acestor organe sau pur si simplu oprindu-le din functionare.

"Dupa toate indiciile fetita si-a revenit total si se va dezvolta normal", a declarat mama lui Amber, Nicole Hines, care si-a dus copilul acasa pentru prima oara. "A inceput sa ia in greutate aproximativ 28 de grame pe zi si mananca la intervale de doua sau trei ore. Totul a fost foarte stresant dar acum sunt fericita ca s-a terminat cu bine", a mai declarat mama fetitei.

Conform chirurgului John Meehan, care a condus echipa medicala ce s-a ocupat de cazul micutei Amber, aceasta suferea de o forma mai putin comuna de hernie congenitala de diafragma, cunoscuta sub numele de hernia Bochdalek, care afecteaza unu din 3.000 de nou nascuti si are un procent de mortalitate de 25%. in cazul lui Amber, chirurgii au operat trei incizii cu diametrul nu mai mare decat al varfului unui pix.

Prin doua dintre aceste incizii au fost introduse doua brate robotizate, iar prin cea de-a treia incizie a fost introdusa o pereche de camere video care afisau imagini tridimensionale pe ecranul unui calculator. Cu ajutorul acestor imagini medicii au putut ghida bratele robotizate, iar interventia chirurgicala s-a incheiat cu succes dupa doua ore. "Am reusit sa salvam o viata, dar foarte important este si faptul ca am gasit o noua cale de a rezolva probleme medicale grave care pot aparea la nou-nascuti. Nu am inventat o noua operatie, ci am folosit o tehnica diferita pentru a o duce la bun sfarsit", a mai declarat dr. Meehan.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.