Respinsa si interzisa oficial in tarile europene, poligamia este, de fapt, un fenomen ignorat si de multe ori tolerat de autoritatile occidentale. Asociatiile pentru apararea drepturilor femeilor afirma ca numai in Franta, in cadrul comunitatilor de imigranti din Mali, Mauritania, Senegal si Gambia, ar exista peste 30.000 de familii poligame. Fenomenul este in mare parte legat de culturile de origine ale imigrantilor, iar amploarea lui difera in functie de tipul comunitatilor straine stabilite in diferitele tari europene.

Desi, teoretic, este interzisa prin lege si pasibila de pedepse cu inchisoarea sau amenzi, poligamia este rareori sanctionata de autoritatile franceze, care permit chiar stabilirea in aceasta tara a nevestelor barbatilor poligami. Legea spune ca cea de-a doua sotie nu poate fi expulzata in conditiile in care locuieste in Franta de mai mult de 15 ani sau are copii cu cetatenie franceza.

"Am trait toata viata alaturi de cei 10 frati ai mei si in certurile interminabile ale celor doua mame. Nu mai suportam", povesteste Aminata, in virsta de 19 ani, o tinara dintr-o familie de malieni, stabilita in Franta, la Nanterre. Cind familia sa a hotarit sa o trimita in Mali pentru a se casatori cu un var de-al ei, condamnind-o practic la viata similara intr-o comunitate poligama, fata a fugit de acasa si a gasit adapost la o asociatie.

In Germania, legea prevede trei ani de inchisoare pentru poligamie, insa administratia si justitia germana recunosc casatoriile poligame care sint incheiate in strainatate conform legii in vigoare in tara de origine. In aceasta tara traiesc peste trei milioane de imigranti de origine turca, unde poligamia este inca larg raspindita, mai ales in zonele rurale.
Autoritatile germane au inceput totusi sa ia masuri pentru a stirpi acest obicei, astfel incit, din aprilie, sotiile "excedentare" nu vor mai putea beneficia de asigurarea de sanatate a sotului.

Desi autoritatile sustin ca in Marea Britanie poligamia nu este ingrijorator de mare, asociatiile musulmane afirma ca este vorba de cel putin citeva sute de familii.

In Turcia, autoritatile lupta oficial contra acestei practici, insa exista putine sanse ca aceasta traditie sa poata fi curmata in conditiile in care multi deputati din sud-estul tarii sint ei insisi poligami.

In tarile nordice, legislatia interzice imigrantilor poligami sa obtina permis de rezidenta, astfel ca acestia nu se pot stabili acolo decit cu o singura nevasta. Rarele infractiuni constatate in acest domeniu ajung in general la tribunal si beneficiaza de mare publicitate. Un astfel caz a fost cel al unei femei de 62 de ani din Danemarca. Ea a fost condamnata in anul 2000 la 40 de zile de inchisoare pentru ca avea doi soti.

In Grecia, Austria, Ungaria si Polonia, majoritatea imigrantilor provin din tari in care poligamia nu este frecventa, astfel ca autoritatile de aici se confrunta rar cu astfel de cazuri. Chiar si in Spania fenomenul este extrem de rar deoarece imigrantii subsaharieni sint in marea lor majoritate muncitori veniti singuri aici pentru a munci la negru.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.