Specialisti din randul astronomiei si intelectuali de marca linistesc populatia in privinta sfarsitului lumii.

Cosmonautul Dumitru Prunariu a comentat, pentru MEDIAFAX, speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, ce ar urma sa se produca vineri, 21 decembrie 2012, spunand ca informatiile transmise de calendarul maya sunt mai mult despre transformare spirituala.

"Este adevarat ca, din informatiile transmise, calendarul maya are niste perioade, pe care mayasii le considera de transformare spirituala, dar nu are nicio tangenta cu calamitatile sfarsitului lumii asa cum a fost prezentata perioada. E o speculatie comerciala care duce la profit mare pentru numeroase categorii de comercianti, incepand de la cei care furnizeaza mancare pana la mass-media", a spus Dumitru Prunariu.

10 filme despre sfarsitul lumii... in care lumea CHIAR se sfarseste

Cosmonautul a mai spus ca astfel de chestiuni au dus la "deplasari psihice majore pentru multi", facand referire la cazul lui Adam lanza.

"Este adevarat ca traim intr-o perioada istorica in care dezastrele naturale sunt amplificate fata de generatiile anterioare, dar aceste fenomene sunt ciclice", a mai spus Prunariu, singurul cosmonaut roman care a ajuns in spatiu.

Academicianul Razvan Teodorescu a declarat ca nu crede in apocalipsa mayasa, insa crede in continuare in posibilitatea unui cataclism global rezultat din impactul unui meteorit.

"Calendarul maya n-are absolut nimic de-a face cu calendarul nostru. Intotdeauna mayasii au crezut in anumite lucruri proprii credintei lor. Mayasii credeau ca, la un moment dat, va veni dinspre soarele rasare sarpele cu pene si-i va nimici. Au o credinta mitologica care se gaseste in aproape toate credintele lumii", a spus Razvan Theodorescu.

Pe de alta parte, intrebat daca sfarsitul lumii ar putea fi prevestit de anumite semne stiintifice, Razvan Theodorescu a spus ca banuieste ca sunt niste semne. "Nu este domeniul meu, dar cred ca sfarsitul lumii poate fi interpretat stiintific. Sfarsitul lumii poate fi un meteorit sau o masa de meteoriti care sa loveasca Pamantul", a spus academicianul.

Citeste si:
Eclipsă de Soare vizibilă în România. Când va avea loc și cât va dura
Eclipsă de Soare vizibilă în...

Alexandru Mironov in schimb interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii "nu sunt false".

"Au o urma de adevar, in sensul ca astronomii si matematicienii mayasi isi faceau socotelile in perioade de cate 52 de ani, sapau in piatra concluziile lor. Ultimii sapatori in piatra au fost cam pe vremea cand conchistadorii navaleau peste mayasi. Astfel, acestia nu au mai apucat sa duca socoteala mai departe de 2012. De aici au pornit speculatiile privind sfarsitul lumii", a spus Alexandru Mironov.

Acesta a glumit spunand ca poate garanta ca sfarsitul lumii va veni, insa nu acum.

"Eu pot garanta ca va veni un sfarsit al lumii, dar acesta va fi peste 8 miliarde de ani, cand soarele se va transforma in supernova si globul de foc va inghiti toate planetele pana dincolo de Jupiter. Asa spune teoria astronomica. Asta va pot garanta si ne putem verifica unii pe altii", a spus amuzat Alexandru Mironov.

Citeste si:
Adrian Văncică se trage dintr-o familie de intelectuali. Actorul...
Adrian Văncică se trage...

Totodata, Alexandru Mironov este de parere ca ipotezele privind sfarsitul lumii sunt, de fapt, influentate foarte mult si de interpretarea de la Hollywood a acestor date simbolice, la care contribuie cineastii, scriitorii si jurnalistii.

Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic, a declarat ca, stiintific, speculatiile legate de sfarsitul lumii de pe 21 decembrie 2012 nu sunt adevarate.

"Alinierea planetelor nu se produce in acea zi si, daca suntem rigurosi, nu se poate produce niciodata. Chiar daca s-ar produce, forta de atractie a planetelor nu ar produce niciun efect vizibil pe Terra. ", spune Adrian Sonka.

El precizeaza ca, din punct de vedere astronomic, "un impact cu un asteroid mare (cu o marime de la un kilometru in sus) poate fi un eveniment asemanator cu sfarsitul lumii".

"De asta astronomi de pe tot globul se preocupa sa ii descopere pe toti cei periculosi pentru Terra. Daca vreunul este in curs de coliziune cu planeta noastra este bine sa il descoperim din timp pentru ca (daca nu este foarte mare) poate fi deviat".

TOP 10: Melodii pentru sfarsitul lumii

Citeste si:
Primăvara imprevizibilă a deciziilor bruște cauzată de cvartetul...
Primăvara imprevizibilă a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.