Cercetatorii chinezi au realizat cu succes primul transplant experimental de telocite in infarct miocardic la animale, dovedind astfel ca aceste celule pot reprezenta, in viitor, un tratament in regenerarea organelor vitale.

Telocitele - celule aflate in orice organ si descoperite de academicianul Popescu, impreuna cu echipa sa de la Institutul National de Patologie "Victor Babes" din Bucuresti - sunt considerate de catre specialisti o solutie pentru regenerarea organelor vitale.

"Prima piatra de hotar dintre teorie si aplicare practica a fost trecuta experimental prin realizarea primului homotransplant de telocite la sobolanii de laborator in infarctul miocardic. Injectarea telocitelor post-infarct miocardic imbunatateste semnificativ perfomanta cardiaca, ceea ce deschide o reala perspectiva - circa doi-trei ani - pentru repararea inimii post-infarct si la om, prin folosirea concomitenta de celule stem cu telocite", a declarat, intr-o conferinta de presa, Laurentiu M. Popescu.

Transplantul experimental - realizat de profesorul DQ Cai, directorul Key Laboratory for Regeneration Medicine de la Ji Nan University - a avut rezultate ce au aratat o imbunatatire clara a performantelor inimii bolnave, dupa cum marturisea, intr-un interviu, chiar realizatorul.

Academicianul Laurentiu M. Popescu a adaugat ca, urmare a infarctului miocardic, sunt activate circa 1.000 de gene din telocite, ceea ce inseamna sinteza catorva zeci sau sute de proteine benefice repararii cordului". In plus, o alta descoperire realizata recent a demonstrat faptul ca numarul de telocite in inima umana creste semnificativ de la nastere si pana la varsta de 20 de ani, iar dupa o perioada de stagnare, spre batranete, se inregistreaza o diminuare progresiva", a mai spus Popescu, potrivit MEDIAFAX.

Pe de alta parte, cercetatorul spune ca, in Romania, nu vor putea fi folosite astfel de tratamente, din cauza lipsei fondurilor pentru dotari. In aceste conditii, se va lucra in colaborare cu cercetatorii chinezi si cu cei de la Universitatea Harvard din SUA.

Intors recent dintr-o calatorie stiintifica prin unele dintre cele mai importante universitati ale lumii, din SUA si China, academicianul L. M. Popescu a prezentat si planurile pe care le are, impreuna cu cercetatorii chinezi, in 2013 in ceea ce priveste telocitele, dar si care este stadiul parteneriatului dintre Universitatea Harvard si Institutul "Victor Babes" in legatura cu un proiect aflat in derulare.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Anul viitor, telocitele vor reprezenta subiectul a doua simpozioane internationale, organizate impreuna cu China, care vor avea loc la Bucuresti (4-6 aprilie) si Shanghai (19-20 octombrie) si care vor reuni cercetatori din peste 10 tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.