Stiinta ne explica de ce, de exemplu, femeile suspina dupa "bad boys".

Adevaratul "fruct oprit" este baiatul sau fata despre care toata lumea ti-a zis ca te va face sa suferi, dar tu nu te-ai putut abtine sa te indragostesti. De ce?

Creierul te-a sabotat, dar nu in ideea ca avem minti "masochiste". Richard A. Friedman, profesor de psihiatrie clinica la Colegiul Cornell, considera ca motivul pentru care oamenii aleg parteneri care "ies din tipare" este datorita "unei ciudatenii a mecanismului de recompensa, acea zona a creierului care stabileste gradul de placere rezultat din obtinerea de favoruri sexuale, bani sau mancare".

Atasamentul amoros, argumenteaza Friedman, se aseamana unui joc de noroc, doar ca de data asta se pariaza cu afectiune si sex. Cheia este neprevazutul, ceea ce mareste gradul de placere, scrie mentalfloss.com.

Conform unui studiu analizat de Friedman, recompensele prevazute au un efect scazut fata de recompensele neprevazute. Pentru a demonstra acest fapt, mai mult participanti la studiu au primit recompense sub forma de suc si apa la intervale aleatorii, iar apoi la fiecare 10 secunde. Psihiatrii au descoperit in urma analizarii activitatii cerebrale, ca atunci cand recompensa nu era asteptata, activitatea creierului era mai intensa.

Dragostea si atractia sunt legate de acest circuit al recompensei, care elibereaza dopamina in corp, "hormonul fericirii".

"Spre deosebire de stimulii previzibili, cei imprevizibili ne invata lucruri noi despre lume. Deoarece acesti noi stimuli indica probabilitatea unei recompense si mai mari, ei sunt favorizati"

In alte cuvinte, cand prietenul care de obicei este distant iti acorda dintr-o data atentie, mecanismul de recompensa intra in actiune, producand sentimente de placere care te fac sa crezi ca... traiesti cea mai mare poveste de dragoste din cate au existat vreodata.

Vei simti mai multa placere pentru o actiune simpla din partea unui partener imprevizibil, decat pentru aceeasi actiune din partea unui partener previzibil ("baiatul bun") care probabil ca o si indeplineste mai des.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.