Folosirea excesiva a retelei Facebook, o activitate caracterizata in multe cazuri prin liste uriase de "prieteni" si prin actualizari frecvente ale statusului zilnic, a fost asociata cu aparitia unor elemente negative de personalitate, precum narcisismul toxic.

Potrivit unui nou studiu realizat pe un esantion reprezentativ de utilizatori ai retelei de socializare Facebook, o activitate intensa desfasurata de useri pe acest site a fost asociata nu doar cu aparitia narcisismului, ci si cu aparitia unor elemente "toxice" ale acestei trasaturi de personalitate.

Studiul, publicat in revista Personality and Individual Differences, a comparat activitatea de pe Facebook cu scorurile obtinute la un test de personalitate privind nivelul de trasaturi narcisiste.

Persoanele care au obtinut cele mai mari scoruri la acest test aveau in acelasi timp mai multi "prieteni", postau mai multe poze cu ele insele si isi schimbau mult mai des statusurile zilnice pe Facebook, scrie MEDIAFAX.


Acelasi studiu a evidentiat faptul ca persoanele etichetate drept narcisiste au tendinta de a raspunde in mod agresiv acelor comentarii ironice facute de ceilalti utilizatori de Facebook la adresa lor si de a-si schimba mult mai des fotografia principala din contul lor de Facebook.

Cu toate ca narcisismul poate fi "sanatos" in anumite doze, atunci cand aceasta trasatura de personalitate se regaseste la o persoana intr-o "doza" prea mare - caracterizata prin comportament egoist, aroganta, lipsa empatiei si sentimentul ca totul i se cuvine - narcisismul poate sa devina perturbator din punct de vedere social pentru indivizi si pentru relatiile acestora.

Desi in trecut si alte studii au asociat comportamentul narcisist cu utilizarea excesiva a retelelor de socializare, acest studiu este unul dintre primele din lume care au evidentiat o legatura directa intre numarul mare de prieteni pe Facebook si prezenta unor elemente "toxice" ale narcisismului in personalitatile utilizatorilor participanti.


Cercetatorii de la Universitatea Western Illinois au analizat activitatea de pe Facebook desfasurata de 294 de persoane, cu varstele cuprinse in intervalul 18-65 de ani, si au masurat doua elemente "social perturbatoare" ale narcisismului - exhibitionismul grandios si sentimentul ca totul i se cuvine/ dorinta de a-i exploata pe ceilalti.
Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...


Primul element se refera la "tendinta de a fi absorbit de propria persoana, vanitate, sentimentul de superioritate si tendintele exhibitioniste", iar persoanele care au obtinut scoruri mari in acest sens simt nevoia de a se afla permanent in centrul atentiei. Aceste persoane spun adeseori lucruri socante si se prezinta in ipostaze indecente, intrucat nu suporta ideea de a fi ignorate sau de a rata sansa de a se autopromova. Potrivit noului studiu, persoanele cu cele mai mari scoruri aveau cei mai multi "prieteni" pe Facebook, in unele cazuri numarul acestora depasind 800 de persoane.


Al doilea element include aspecte precum "sentimentul ca totul i se cuvine si dorinta de a-i manipula pe ceilalti si de a obtine avantaje de la ceilalti".
Citeste si:
Iancu Sterp, luat în vizor din cauza comportamentului de la...
Iancu Sterp, luat în vizor...

Persoanele care au obtinut scoruri ridicate la ambele elemente sunt mai dispuse, totodata, sa accepte cererile de prietenie expediate de utilizatori necunoscuti si sa ceara de multe ori ajutor din partea "prietenilor" din listele lor, insa sunt dispuse de mai putine ori sa ofere ajutor celorlalti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.