Incrucisarile dintre Homo sapiens si omul de Neanderthal, un verisor al omului modern disparut in urma cu peste 30.000 de ani, erau rare, se afirma in concluziile unui studiu publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite ale Americii,
Acest lucru s-ar putea explica prin numarul mic al imperecherilor dintre ei sau prin faptul ca aceste intalniri sexuale aveau ca urmare o rata de reproducere scazuta, scrie MEDIAFAX.

Mathias Currat si Laurent Excoffier, de la departamentul de antropologie de la Universitatea din Geneva, au folosit un model informatic pentru a estima cat a mostenit omul modern de la omul de Neanderthal. Acest model simula contacte potentiale intre neanderthalieni si Homo sapiens, dupa ce acestia din urma au parasit Africa, in urma cu circa 50.000 de ani. [Oamenii de Neanderthal erau obsedati de sex]

Neanderthalienii au plecat din Africa pentru a se raspandi in Eurasia mult mai devreme.

Autorii studiului au analizat esantioane de ADN prelevate de la francezi si de la chinezi din zilele noastre si au ajuns la concluzia ca succesul acestor acuplari a produs in cel mai bun caz o rata reproducere dintre neanderthalieni si Homo sapiens probabil putin mai mica de 2%.


Aceste rezultate sugereaza ca incrucisarile dintre Homo sapiens si omul de Neanderthal erau limitate, confirmand concluziile unor studii precedente care au examinat diverse probe ADN.

Studii recente au relevat faptul ca intre 2% si 3% din genomul oamenilor non-africani provine de la omul de Neanderthal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.