Bacterii transgenice, care pot sa suporte concentratii mari de mercur, au fost capabile sa curete mediul inconjurator, aceasta descoperire putand fi utilizata in viitor la curatarea biologica a zonelor poluate.

Aproximativ 6.000 de tone de mercur sunt aruncate in fiecare an in mediul inconjurator de companiile din industria chimica si cea miniera, poluand apele si solul, afirma reprezentantii Programului Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator. Acest metal, care se poate integra in lantul alimentar, este foarte toxic atat pentru oameni, cat si pentru animale, mai ales atunci cand se gaseste in forma de metilmercur, scrie MEDIAFAX.

Oscar Ruiz si colegii sai de la Universitatea interamericana din Puerto Rico vad in bacteriile transgenice pe care le-au creat "o alternativa" pentru actualele tehnici de depoluare, care sunt costisitoare.

Capabile sa se inmulteasca intr-o solutie ce are o concentratie de 24 de ori mai mare decat doza mortala de mercur pentru bacteriile nerezistente, tulpinile transgenice au putut sa absoarba in cinci zile 80% din mercurul aflat in acel lichid, potrivit unui studiu publicat la Londra de BMC Biotechnology, o revista stiintifica accesibila gratuit pe Internet.

  • Bacteriile Escherichia coli au fost programate, pe soareci, sa devina rezistente la concentratii mari de mercur prin introducerea unei gene care le permite sa produca metalotioneina, o proteina ce joaca un rol de detoxifiere a organismului.

Ele s-au dovedit a fi de aproape doua ori mai rezistente la mercur decat alte tulpini pe care cercetatorii le-au inzestrat cu gena care declanseaza sinteza enzimei polifosfat kinaza.

Potrivit cercetatorilor, acesta este "primul studiu care arata ca metalotioneina asigura o rezistenta la mercur si permite acumularea acestuia in bacterie", care il absoarbe.

Mercurul recuperat de bacterii in zonele poluate ar putea fi reutilizat apoi in noi aplicatii industriale. Bacteriile transgenice au aratat in cadrul acestui studiu ca pot extrage mercurul dintr-un lichid. "Prima si principala aplicatie ar putea fi recuperarea mercurului din apa si din alte lichide", a explicat Oscar Ruiz.

Citeste si:
Mercur în Berbec activează schimbarea destinelor. Cum influențează...
Mercur în Berbec activează...

Folosirea lor pentru depoluarea solurilor nu este nici ea exclusa pe termen lung. Dezvaluind faptul ca tehnicile actuale de depoluare costa intre 100.000 si 150.000 de dolari pe kilogram de mercur, Oscar Ruiz este de parere ca noul procedeu va avea un pret "mai abordabil".

El va fi in acelasi timp "mai putin perturbator pentru mediu", deoarece depoluarea va putea fi realizata la fata locului, fara a mai fi nevoie de deplasarea unor cantitati enorme de apa poluata.

"Potrivit metodei noastre, apa poate fi pompata in coloane ce contin aceste bacterii modificate si, odata curatata, apa se poate intoarce la locul ei, cauzand astfel o perturbare minima a ecosistemului",
a adaugat Ruiz.

In privinta bacteriilor transgenice, ele sunt "lipsite de orice pericol", asigura acelasi cercetator, fiind inchise "in coloane de filtrare sau in bioreactoare, fara a putea fi eliberate in mediu".

Citeste si:
Carne si cascaval cu E. Coli, descoperite in Valcea si Teleorman
Carne si cascaval cu E. Coli,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.