Antoine Bueno, un sociolog francez, scrie in noua sa carte, "Le Petit Livre Bleu" sau "Carticica albastra", ca desenele cu strumfi, acele miniaturale, prietenoase si albastre creaturi umanoide care au o existenta ideala, promoveaza, de fapt, rasismul si sunt "intruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism si nazism".

Satul strumfilor sau Berlinul lui Hitler? Aceasta este intrebarea.

Strumfita reprezinta rasa ariana

Bueno sustine ca Papa Strumf, liderul satului, este o figura autoritarista, iar lipsa proprietatii private si economia colectiva aduc aminte de socialism. La polul opus se afla Gargamel, inamicul strumfilor, care seamana caricaturilor unor evrei, iar numele pisicii sale este Azrael. Autorul francez se leaga si de Strumfita, care este pentru o mare parte a seriei singurul personaj feminin si despre care sustine ca ar intruchipa perfectiunea ariana, relateaza The Huffington Post.

„Strumfii negrii”

„Prima serie de benzi desenate, Strumfii negrii, poate fi catalogata drept rasism deoarece in acel album strumfii erau bolnavi, iar cand sunt bolnavi ei nu se inrosesc sau inverzesc, ci devin negri. Cand acest lucru se intampla, ei isi pierd orice urma de inteligenta. Devin complet imbecili si nu mai stiu sa vorbeasca.” Aceasta poveste este adevarata, dovada ca editorii americani de la acea vreme au refuzat sa publice prima carte cu Strumfi, pana cand, dupa cativa ani, ei au fost colorati in violet.

Benzile desenate, create de artistul belgian Peyo, au fost introduse intr-un ziar belgian pentru prima oara in 1958. Datorita succesului de care s-au bucurat, in 1960 ele au devenit benzi desenate de sine statatoare. Desenele animate create de Hanna Barbera au fost lansate in 1981.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.