O studenta din Australia in varsta de 22 de ani a rezolvat o problema cu care astrofizicienii isi bateau capul de decade: in timpul vacantei sale de vara a desoperit unde a ajuns acea parte a universului numita "materia pierduta".

In timpul verii, Amelia Fraser-McKelvie a facut o descoperire fantastica in timpul unui internship in cadrul Monash University's School of Physics, localizant materia misterioasa din vastele structuri numite "filamente de galaxie", scrie Yahoo News.

Universul este compus in proportie de 95% din substante a caror compozitie este inca necunoscuta: materie intunecata (21%) si energie intunecata (75%), scrie Adevarul.ro. Restul, cam 4 - 5% este format din materie obisnuita (protoni, neutroni). Insa toate galaxiile descoperite pana in prezent nu contineau decat pe jumatate materie obisnuita, numita si barionica.

Astrofizicianul Kevin Pimbbet de la Monash University a explicat ca oamenii de stiinta detectasera deja materia care era prezenta inca de la inceputurile universului, insa nu putusera sa o localizeze.

  • "Exista materie lipsa, materie obisnuita, nu materie neagra... Aceasta lipsea pana in prezent. (...) Nu stiam unde ajunsese. Acum am aflat acest lucru pentru ca asta a descoperit Amelia", a declarat Pimbbet pentru AFP.

Se pare ca gaalxiile si roiurile de galaxii tind sa se grupeze intr-o structura filamentara, fiind separate de goluri. Filamentele de galaxii sunt cele mai mari structuri ale universului avand o lungime intre 70 si 150 mega parseci (1 mega parsec = 106 parseci si 3,26 ani lumina), mai scrie Adevarul.

Fraser-McKelvie, studenta in stiinta si inginerie aerospatiala, a reusit sa confirme descoperirea facuta dupa ce a efectuat o scanare cu raze X asupra "filamentelor de galaxie", care se intind pe arii vaste din spatiu.

Studiile anterioare efectuate de Pimbbet sugerau filamentele ca loc posibil pentru "materia pierduta", asta desi se crede ca acestea au o densitate scazuta dar o temperatura ridicata. Pimbblet a spus ca astrofizicienii stiau de "materia pierduta" de doua decade, insa tehnologia necesara pentru a identifica locul unde se afla aceasta a fost dezvoltata abia in ultimii ani. Acesta a mai spus ca aceasta descoperire ar putea duce la construirea unui nou tip de telescop, creat in mod special pentru studierea "materiei pierdute".

Citeste si:
Cercetătorii au publicat cea mai mare hartă 3D a Universului
Cercetătorii au publicat cea...

  • Cu toate ca aceasta descoperere este preponderent academica, Pimbblet a declarat ca aceasta ar putea duce la dezvoltarea unor tehnologii care nu au legatura cu astrofizica.

"De fiecare data cand vorbesc cu oamenii care au influenta: politicieni si asa mai departe, acestia ma intreaba "De ce ar trebui sa investesc in cercetare axata pe fizica pura?", iar eu uneori le raspund: "Folositi un telefon mobil? O parte din tehnologia folosita pentru acesta vine in urma cercetarilor facute asupra gaurilor negre". (...) Cercetarea pura are efecte impresionante asupra intregii societati, iar acestea sunt deseori dificil de anticipat".

Citeste si: Energia neagra: Avea Einstein dreptate?

[VIDEO] INEDIT: Explozie de energie provocata de o gaura neagra


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.