Partea din creier care este folosita de persoanele nevazatoare care "vad ca un liliac", practica numita ecolocatie, a fost identificata de cercetatori din Canada.

O serie de persoane nevazatoare au invatat sa se orienteze facand zgomot si apoi ascultand modul in care se intoarce ecoul, scrie BBC News.

Potrivit unui studiu realizat pe doi asemenea oameni, care a fost publicat in PLoS ONE, partea creierului care este de obicei asociata cu vederea s-a activat in momentul in care cei doi ascultau ecourile.

Organizatia Action for Blind People a declarat ca continuarea acestui studiu ar putea imbunatati modul in care persoanele nevazatoare invata aceasta tehnica.

Liliecii si delfinii se folosesc de modul in care se lovesc suntele emise de obiectele din mediu pentru "a vedea" in jurul lor. Totodata, o serie de persoane nevazatoare s-au antrenat pentru putea face asta, lucru care le permite sa exploreze orasele, sa mearga pe bicicleta si sa practice sport.

  • Scanarea creierului

Cercetatorii i-au studiat zi de zi pe cei doi pacienti care folosesc se ecolocatie pentru a vedea. EB, in varsta de 43 de ani, si-a pierdut vederea cand avea 13 luni, iar LB, in varsta de 27 de ani, si-a pierdut vederea la 14 ani.

Pentru acest studiu, celor doi le-au fost atasate microfoane langa urechi pentru a fi inregistati in timp ce se foloseau de ecolocatie. Apoi au fost pusi sa reasculte suntele inregistrate in timp ce activitatea lor cerebrala era inregistrata cu ajutorul unui aparat special. Astfel, cercetatorii au descoperit ca activitatea in cortexul calcarin era marita.

"Acest lucru sugereaza ca partile vizuale din creier joaca un rol important in ecolocatia persoanelor nevazatoare. (...) EB si LB folosesc ecolocatie intr-un mod care este in mod straniu foarte asemanator cu vederea ", a declarat profesorul Lore Thaler, de la Universitatea Western Ontario.

Studiul a urmarit numai doua persoane asa ca nu se poate spune ca acelasi lucru se intampla in creierul tuturor persoanelor nevazatoare care invata tehnica ecolocatiei.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

"Acest studiu despre activitatea creierului si ecolocatie este foarte interesant si ne ajuta sa imbunatatim modul in care intelegem cum persoanele nevazatoare pot procesa informatia in asa fel incat sa calatoreasca in siguranta. (...) Continuarea acestui studiu ne poate ajuta sa imbunatatim tehnica de ecolocatie care le este predata persoanelor nevazatoare, lucru care le poate imbunatati mobilitatea si independenta", a conchis Susie Roberts, reprezentant al Action for Blind People.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.