Noul trend de a amesteca bauturile alcoolice cu cele energizante prezinta un risc mai mare decat consumul de alcool simplu.

Shoturile de bauturi energizante amestecate cu alcool ridica mai multe riscuri decat daca bei un pahar de alcool in stare pura, arata un nou studiu realizat de cercetatorii Universitatii Northern Kentucky, potrivit allvoices.

Studiile s-au axat pe efectele bauturilor populare, pe care tinerii obisnuiesc sa le bea in cluburi, cum ar fi energizant cu votka ori whisky. Astfel, cercetatorii de la universitate au impartit 56 de studenti in 4 grupuri, cu varste cuprinse intre 21-33 de ani. Acestora li s-a oferit sa bea unul dintre cele 4: bautura alcoolica, bautura energizanta, ambele sau un placebo.

Cercetatorii au facut ca toate bauturile sa arate si sa aiba gustul unui mix de alcool cu energizant, studentii neputand sa-si dea seama ce beau defapt. Specialistii au analizat apoi cat de repede isi schimba comportamentul consumatorii dupa ce beau mixul, fiind rugati sa spuna daca au simtit: sedare, stimulare exagerata a simturilor, intoxicare sau o stare de deteriorare.

  • A nu se combina energizantul cu alcool!

Toti studentii care au consumat alcool au manifestat o depreciere a controlului impulsurilor, adica cu greu se puteau stapani. Printre cei care au consumat bauturi cu energizant s-au declarat mix de alcool cu energizant s-au simtit mai putin dezorientati decat cei care au consumat doar alcool, ceea ce-i face sa actioneze chiar mai nesabuit, cum ar fi sa conduca in stare de ebrietate.

Dr. Cecile Marczinski, PhD, profesor asistent in cadrul departamantului de stiinta psihologica a Universitatii este de parere ca oamenii ar trebui informati mai bine in privinta acestui consum de energizante, care ar trebui marcate pe eticheta :"A nu se combina cu alcool!"

Amestecul alcoolului cu shoturile de cafeina nu este ceva nou, mai ales daca ne gandim cat de popular e mixul cola cu rom. Dr. Marczinski mai subliniaza ca bauturile energizante au in jur de trei ori cantitatea de cafeina afla in cola, iar amesticul le face si mai stimulante.

Sondaje trecute au aratat ca 30 pana la 50% dintre adolescenti si adulti tineri consuma bauturi energizante care contin diversi stimulenti cum ar fi guarana, un compus chimic identic cu cafeina din cafea sau teina din ceai. Guaranina, cofeina si teina sunt stiintific considerate ca sinonime. Concentratia de guaranina din fructul de guarana este de 3,5 pana la 8 ori mai ridicat decat cel al fructului arbustului de cafea.

Citeste si:
Restricții pentru vânzarea băuturilor energizante în România
Băuturile energizante,...

  • Bauturile alcoolice cu cafeina, interzise!

In noiembrie 2010, FDA a interzis bauturile alcoolice cu cofeina. Cu toate acestea, prepararea si servirea de bauturi alcoolice amestecate cu cofeina sunt legale in baruri ori cafenele. Dr. Marczinski mai remarca o anumita influenta a stimulilor veniti de la bauturile alcoolice amestecati cu stimulii alcoolului. Acest lucru ii face pe consumatori sa creada ca nu sunt afectati atat de rau, ca in cazul consumului de alcool simplu. Insa, energizantul nu schimba nivelul de pierdere a controlului asupra propriilor impulsuri. De obicei, foarte multi consumatori de alcool nu au o judecata foarte clara si discernamant, dupa ce consuma alcool. Isi dau seama ca se intampla ceva atunci cand sunt somnorosi, aceea fiind alerta ca trebuie sa mearga acasa.
  • Treaz, dar beat!

Dr. Bruce Goldberger,PhD, director al sectiei de toxicologie din cadrul Universitatii de Medicina din Florida, demonstreaza ca pe langa faptul ca acest consum de bauturi alcoolice energizeaza indemana catre condus in stare de ebrietate, s-au semnalat si cazuri de violenta, sex neprotejat si hartuiri ori abuzuri sexuale, in aceasta stare.
Citeste si:
Medicul care l-a operat pe Cătălin Măruță, primele declarații după...
Medicul care l-a operat pe...

Asa ca, atunci cand crezi ca un energizat adaugat la bautura ta te trezeste din betie, mai gandeste-te o data. Dr. Goldberger te contrazice, deoarece efectele cofeine lucreaza intr-o parte a creierului, iar cele ale alcoolului, in alta parte. Acestea nu se anuleaza una pe alta si starea este asociata cu termenul "treaz, dar beat"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.