Peste 170 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de hepatita C. Stiinta vine cu un tratament nou, menit sa ii salveze.

Cele peste 170 de milioane de oameni din lume care au hepatita C cronica au la dispozitie un singur tratament: o combinatie intre interferon si ribavirina. Cu toate acestea, mai putin de 50% din pacienti raspund bine la acest tip de tratament si procentul este cu atat mai mic cu cat pacientul are genotipul 1 al virusului (forma cea mai comuna si mai dificil de tratat, care afecteaza intre 2 si 4% din populatia spaniola). Pentru toti acesti oameni a aparut un nou medicament care da rezultate bune in cea de-a treia faza a tratamentului, scrie The New England Journal of Medicine.

Noul tratament se cheama Boceprevir si este un ihibitor al proteazei. Atat pacientii care nu s-au tratat pana acum, cat si cei care au primit tratament anterior, li se poate administra acest tratament. Se pare ca raspunsul organismului este unul favorabil: nivelul de virus din sange este foarte scazut dupa numai 24 de saptamani.

„Acesti inhibitori reprezinta un mare avantaj in ceea ce priveste tratarea hepatitei C. Terapia de viitor va fi mai complexa si mai eficienta, cu o rata de succes mai mare la acei pacienti ale caror organisme nu au reactionat la celelalalte tratamente sau cei care nu au urmat nici un tratament”
, explica redactorul Donald M. Jensen, de la Centrul de Boli de Ficat de la Universitatea din Chicago, citeaza El Mundo.es

Produsul a fost testat pe doua grupuri de pacienti. In grupul 1, pacientilor le-a fost administrat timp de patru saptamani interferon si ribavirina si apoi, restul de 44 de saptamani, medicamente cu efect placebo. In grupul 2, pacientilor le-a fost administrat interferon si ribavirina tot patru saptamni, si apoi, 32 de saptamani, boceprevir – medicament oral. In grupul 3, le-a fost administrat interferon-ribavirina si boceprevir 44 de saptamani.

  • Exista si efecte adverse

La studiu au participat 403 oameni, iar rata de succes a fost de 67% in cazul grupului 2 si de 68% din grupul 3. Totusi, efectele adverse au fost mai severe, ei suferind de anemie.

Desi este o veste buna, nu este un panaceu. „In primul rand, acest tratament este bun pentru cei care au genotipul 1 de virus, nu si pentru ceilalti. In al doilea rand, daca este folosit singur, fara interferon si ribavirina, poate apare o rezistenta a corpului. In ultimul rand, produsul are un efect minim in cazul cirozei”, explica doctorul.

Citeste si:
Bolnavii de hepatita C, uitați în pandemie. „Își bat joc de lume....
Bolnavii de hepatita C,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.