Autoritățile din domeniul sanitar sunt preocupate de pandemia determinată de COVID-19 și scapă din vedere celelalte afecțiuni, amânând decizii importante pentru sănătatea celor care suferă de alte boli, de exemplu, pacienții cu hepatita C. Aceștia au rămas fără tratament decontat. Medicamentele nu se găsesc nici cu banii jos. 

 

Preocupate de pandemia de COVID-19, autoritățile scapă din vedere bolnavii de hepatita C

Pandemia îi pune în pericol pe bolnavii de hepatita C. Aceștia au rămas fără tratament decontat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CAS) din cauza autorităților care, preocupate de criza sanitară, amână hotărâri importante pentru sănătatea celor care suferă de alte afecțiuni.

De altfel, dat fiind că hepatita C nu este o condamnare la moarte, iar pacienții depistați la timp se pot vindeca fără probleme, cu condiția ca boala să fie tratată din pripă, furia și neputința pacienților este cu atât mai mare. În ultimele luni, însă, oamenii doar au așteptat.

„Amânarea tratamentului, dacă pentru unii nu înseamnă nimic, pentru alții înseamnă trecerea de la hepatită cronică la ciroză hepatică”, a explicat Gindrovel Dumitra, medic de familie.

Situația se prezintă mai bine decât anii trecuți în ceea ce privește screeningul pentru hepatită cronică, dar tratamentul pare să fie încă o chestiune greu de rezolvat.

„Testele noastre dau rezultate pe loc. Noi creăm conexiunea ulterioară cu specialiști pentru a asigura monitorizarea ulterioară a pacientului și ajungerea la tratament”, a declarat Carmen Oancea, responsabil proiect.

„Avem nevoie de autoritățile statului pentru deblocarea procesului de tratament antiviral”, a spus Dan Gheonea, rector Umf Craiova, pentru Observator.

„Excesul de mortalitate din pandemie se datorează și din cauza inaccesibilității sistemului sanitar de către alți bolnavi”, a completat Grindovel Dumitra.

„Îşi bat joc de lume. Nu ne fac tratamentul la timp”, a spus o femeie, bolnavă de hepatita C, pentru sursa citată.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Problema este că, dacă programul de tratament pentru hepatita C nu va fi deblocat luna această, bolanvii ar putea primi medicamente tocmai în februarie. În plus, fără fonduri de la CAS, costul lor va fi imposibil de susținut pentru mulți dintre bolnavi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2021 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.