Cateva sute de oameni lucreaza in inima vulcanului Ijen din Indonezia, riscandu-si viata in fiecare zi, pentru cativa dolari.

Cateva sute de oameni lucreaza in inima vulcanului Ijen din Java de Est, din Indonezia, ignorand flacarile si gazul toxic pentru a-si castiga painea zilnica, scrie bbc.co.uk..

In fiecare zi oamenii aduna bucatile galbene de sulf care se solidifica langa craterul in interiorul caruia se afla un lac atat de acid incat dizolva materialele textile si corodeaza metalul. Odata procesat, sulful este folosit pentru a albi zaharul, pentru a fabrica chibrituri si ingrasaminte sau pentru a vulcaniza cauciucul in fabrici din tara si din strainatate.

Fiecare miner poarta pe trup urmele acestei meserii - plamanii le sunt otraviti, iar pielea le este brazdata de arsuri si de cicatrici, arata filmul facut de jurnalistii de la BBC. De cateva ori pe zi minerii cara cu spinarea 90 de kilograme de sulf in afara craterului, iar apoi pe versantii vulcanului pana la o statie de cantarire.

"Sunt multi munti mari, dar numai acesta ne da sulful de care avem nevoie", spune Sulaiman, care are 31 de ani si care scoate sulf din crater de 13 ani. Minerii nu au alt echipament de protectie in afara unei carpe umede care sa le acopere nasul si gura.

Manusile si mastile de gaze sunt un lux pentru oamenii care castiga intre 10 si 15 dolari pe zi. In ultimii 40 de ani, 74 de mineri au murit dupa ce au fost coplesiti de fumul care poate iesi din senin din fisurile din stanca. Norii otravitori sunt atat de concentrati incat ard ochii si gatul si pot dizolva, in cele din urma, dintii minerilor.

In timpul filmarilor, echipa BBC a fost inconjurata de un nor toxic, care depasea de 40 de ori nivelurile de siguranta stabilite in Marea Britanie. Particulele corozive au atacat materialul camerelor de luat vederi care s-au stricat imediat.

Citeste si:
Cum se simte fiica lui Mihai Morar, la două luni de la operație: „O...
Cum se simte fiica lui Mihai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.