Uriasele dune de nisip de pe planeta Marte, despre care s-a crezut mult timp ca ar fi imobile, sunt de fapt miscatoare si se deplaseaza cu o viteza mica, au anuntat, joi, specialistii de la NASA, pe baza imaginilor de inalta definitie transmise de sonda americana Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Potrivit MEDIAFAX, aceste dune acopera o suprafata egala cu cea a statului Texas, in apropiere de polul nord al planetei Marte. Desi aceste observatii i-au determinat pe specialisti sa afirme ca aceasta regiune este una dintre cele mai active de pe Marte, putine schimbari au fost detectate la nivelul acestor dune intunecate inainte de campaniile de monitorizare, au explicat autorii studiului, publicat vineri in revista americana Science.

Camera de inalta definitie HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), care se afla la bordul sondei MRO, este utilizata si comandata de savantii Laboratorului planetar si lunar din cadrul Universitatii Arizona. Oamenii de stiinta credeau ca aceste dune erau statice si ca ele s-au format in urma cu foarte mult timp, cand vanturile erau mult mai puternice pe Marte, a declarat Candice Hansen de la Universitatea Arizona, principalul autor al acestei descoperiri.

"Numarul si amploarea schimbarilor acestor dune sunt cu adevarat surprinzatoare",
a declarat Candice Hansen.

Observatiile specialistilor americani au fost realizate pe parcursul a doi ani martieni, echivalentul a patru ani terestri. Potrivit cercetatorilor, topirea sezoniera a gheturilor de dioxid de carbon este unul dintre factorii care explica acest fenomen, cel de-al doilea fiind furtunile si vanturile de pe Marte, mult mai intense decat credeau specialistii americani.

Aceste straturi de gheata de CO2, o gheata uscata, acopera regiunile cu dune de nisip pe timpul iernii si revin in mod direct la starea gazoasa, odata cu cresterea temperaturilor in timpul primaverii.

Savantii americani au fost uimiti sa descopere ca urmele avalanselor din trecut erau sterse aproape in intregime intr-un singur an martian (echivalentul a doi ani terestri).

Modelele informatice care simuleaza atmosfera martiana - formata in proportie de 97% din CO2 - nu permit prezicerea vitezei pe care vanturile trebuie sa o aiba pentru a putea ridica firele de nisip. Datele transmise de sondele trimise pe Marte, precum Phoenix, au relevat faptul ca vanturile de intensitate mare sunt destul de rare pe planeta rosie.

Citeste si:
Planetariul Constanța se redeschide. Care vor fi tarifele show-ului...
Planetariul Constanța se...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.