O eclipsa totala de Luna va fi vizibila marti, incepand cu ora 7.41 GMT, in America, Europa de Vest si o parte din Asia, daca cerul va fi senin.
In Romania, eclipsa va fi una partiala si se va putea vedea pe data de 21decembrie,dimineata, la ora 6.30, daca cerul va fi senin, scrie StirileProTV.

Iata fazele pentru tara noastra:

Intrarea Lunii in penumbra la 6:29:17s
Inceputul eclipsei partiale 7:32:37s
Inceputul eclipsei totale 8:40:47s
Faza maxima 9:16:57s
Sfarsitul eclipsei totale 9:53:08s
Sfarsitul eclipsei partiale 12:01:20s
Iesirea Lunii din penumbra 13:04:31s

In Europa de Vest si estul continentului sud-american, numai primele faze ale eclipsei vor fi vizibile, in timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului.

Eclipsele de Luna nu prezinta niciun risc pentru ochi, spre deosebire de cele solare, pentru care se recomanda purtarea unor ochelari speciali, informeaza MEDIAFAX.


Patru eclipse solare partiale si doua eclipse lunare totale sunt prevazute pentru 2011, o combinatie rara, care se va produce doar de sase ori in secolul al 21-lea.

  • Cand se poate vedea o eclipsa totala de Luna?
O eclipsa de Luna nu poate avea loc decat atunci cand este Luna plina. Cand Soarele, Pamantul si Luna sunt perfect aliniate, astrul noptii poate fi privat de lumina solara, pentru o anumita perioada de timp, atunci cand trece in conul de umbra al Pamantului.
  • Cum se produc eclipsele de Luna?

Mecanismul eclipselor de Luna se explica prin faptul ca Pamantul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiecteaza in urma sa un con de umbra, precum si unul de penumbra, scrie Observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu. Luna, la randul sau, neavand lumina proprie, de fiecare data cand patrunde in umbra Pamantului, nu mai este luminata.

Dupa modul cum Luna intersecteaza, partial sau total, fie conul de umbra, fie doar cel de penumbra, va avea loc o eclipsa de Luna, partiala sau totala, prin umbra sau prin penumbra.

Pentru ca un astfel de fenomen sa aiba loc, este necesar ca cele 3 corpuri ceresti, Soarele, Pamintul si Luna, sa se afle aproximativ pe aceeasi directie.

Ori, orbita Lunii avind o inclinare medie de 5°9' fata de orbita Pamintului, rezulta ca o eclipsa de Luna se produce doar atunci cind sunt indeplinite simultan doua conditii:

  • Luna sa se afle in faza de Luna plina (deci sa se afle in opozitie cu Soarele)
  • Pozitia sa pe orbita sa fie situata in preajma liniei de intersectie a planului orbitei sale cu cel al orbitei Pamintului, respectiv, in cazul unei eclipse totale, latitudinea astronomica a Lunii sa nu depaseasca 25,7 minute de arc.

In aceste conditii eclipsa are loc in mod cert, deoarece lungimea teoretica a conului de umbra a Pamintului are 217 raze terestre, iar distanta medie a Lunii fata de Pamant nu depaseste 66 raze terestre. Totodata, sectiunea conului de umbra al Pamintului la aceasta distanta este de 0,25 raze terestre, iar raza Lunii este de 3/11 raze terestre. In realitate insa, datorita fenomenului de refractie, conul de umbra al Pamantului are o lungime de 42 raze terestre, din care cauza, in situatia unei eclipse totale de Luna, nu este posibila o intunecare totala a acesteia.
Citeste si:
Eclipsa totală de lună și „Superluna sângerie” au loc astăzi. Unde...
Eclipsa totală de lună și...

Astfel Luna mai este inca luminata de razele solare ce traverseaza straturile inferioare ale atmosferei terestre. Aceste raze luminoase patrund datorita refractiei in conul de umbra, astfel incat Luna eclipsata nu este niciodata complet invizibila, ci prezinta aspectul unui disc luminat de o slaba lumina rosietica.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Luna furnizeaza specialistilor date privind atmosfera Pamintului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiatiei solare asupra atmosferei si altele, Luna comportindu-se ca un ecran pe care putem "citi" particularitatile atmosferei Pamantului.

Eclipsele de Luna sunt folosite si pentru masurarea vitezei de racire a scoartei lunare, in intervalul in care aceasta este lipsita de caldura Soarelui.

  • De asemenea, prima eclipsa solara partiala din 2011 va avea loc pe 4 ianuarie, fiind vizibila in Europa, Africa de Nord, Orientul Apropiat si Asia centrala.
Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.