Activistii Greenpeace au protestat, marti, impotriva construirii de reactoare nucleare
Bannerul de 35 m2, cu simbolul energiei nucleare, a tinut loc de scena pentru simularea unui caz de accident atomic. Imbracati in combinezoane de protectie, activistii au determinat nivelul de iradiere a victimelor, iar la final, intruchipari ale surselor de energie regenerabila - apa, vantul si soarele - au readus victimele la viata, simbolizand trecerea la o energie mai curata.

In paralel cu protestul din Bucuresti, Greenpeace a transmis acest mesaj prin actiuni ale grupurilor locale din inca noua orase din tara - Iasi, Bacau, Bistrita, Cluj-Napoca, Targu Mures, Alba Iulia, Sibiu, Arad si Timisoara. Pentru aceasta, Greenpeace Romania a mobilizat astazi circa doua sute de activisti si voluntari din Bucuresti si din tara.

Este important ca romanii sa constientizeze riscurile producerii de accidente nucleare cu urmari ireversibile, prezente la oricare dintre cele peste patru sute de reactoare nucleare existente la acest moment pe glob. Trebuie sa afle ca pana la acest moment nu exista nici macar o singura solutie decenta de stocare a deseurilor radioactive, care raman periculoase timp de sute de mii de ani si sa mai afle ca inmultirea centralelor atomice pe glob atrage dupa sine proliferarea armamentului nuclear.

Desi argumentele legate de securitate ar trebui sa fie suficiente si pentru edificarea factorilor de decizie din domeniul energetic, acestor argumente li se adauga si justificarile de ordin economic, precum costurile si durata construirii reactoarelor sau pretul combustibilului. Deloc de neglijat, se remarca disponibilitatea limitata a resurselor necesare producerii de combustibil nuclear, respectiv perspectiva dependentei la un moment dat de furnizori externi.” a declarat Ionut Cepraga, Coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

Prin actiunea de astazi, Greenpeace a amintit romanilor ca activitatile nucleare pun in pericol sanatatea populatiei, mediul natural, economia si securitatea tarii.

  • La ce riscuri ne expunem noi si generatiile viitoare?

Potrivit GreenPeace.ro, in Romania exista o singura centrala nucleara, la Cernavoda, care are 2 reactoare (Cernavoda 1 si 2) si este amplasata intr-o zona cu risc seismic. Guvernul Romaniei intentioneaza sa construiasca inca 2 reactoare nucleare (Cernavoda 3 si 4) si o noua centrala nucleara, a carei locatie nu a fost facuta publica (in presa au fost mentionate mai multe localitati din Transilvania).
Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Printre riscurile centralelor nucleare se numara: riscul unor accidente majore (de genul celui de la Cernobil), scurgeri de substante radioactive care pot afecta atat mediul inconjurator cat si sanatatea oamenilor din zona, depozitarea deseurilor radioactive rezultate in urma exploatarii, proliferarea armelor nucleare ( in reactoarele care folosesc uraniu natural drept combustibil, asa cum este si cel de la Cernavoda, se poate produce plutoniu, folosit la fabricarea armelor nucleare, asa cum s-a intamplat in India, in 1974 si ulterior) s.a.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.