Naveta spatiala NASA, Voyager 1, a fost lansata acum 33 de ani, iar din 2004, aceasta a explorat o regiune a spatiului unde vantul solar incetineste brusc, facandu-i pe specialisti sa creada ca s-a apropiat de marginea sistemului nostru solar.
Potrivit DailyMail, NASA a declarat ca ultimele informatii primite de la Voyager 1 arata ca viteza vantului solar a ajuns aproape la 0, ceea ce inseamna ca sonda se apropie de marginea sistemului solar, o granita cunoscuta drept heliopauza.



"Toate aceste elemente ne arata ca heliopauza este aproape" a declarat cercetatorul Edward Stone, din cadrul Laboratorului Nasa Jet Propulsion, adaugand ca dupa estimarile facute, abia peste patru ani Voyager 1 va iesi din sistemul solar si va intra in spatiul interstelar. Vantul solar calatoreste la viteza supersonica pana cand traverseaza o unda de soc. La acest punct, vantul solar incetineste drastic si se incalzeste. Voyager 1 a traversat unda de soc in decembrie 2004.

  • Informatiile adunate de Voyager 1 vor fi prezentate marti la Uniunea Americana de Geofizica, din San Francisco

In 1977 au fost lansate doua sonde spatiale gemene: Voyager 1, pe energie nucleara, si Voyager 2, care merg insa in directii diferite: prima catre nord, iar a doua catre sud. Voyager 1 calatoreste cu 61.155km pe ora si se afla acum la 17 miliarde de km de Soare. Voyager 2 are o viteza mai mica, de 56.327 km pe ora si este la 14 miliarde km de steaua noastra.

Ambele sonde spatiale duc cu ele un mesaj de intampinare pentru eventuale forme de viata pe care le vor intalni. Mesajul contine sunete si imagini selectate pentru a arata diversitatea vietii si culturii de pe Terra.

Citeste si: [VIDEO] Prima racheta spatiala romaneasca, lansata cu succes


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.