"NASA de Romania" a lansat, sambata, prima racheta spatiala romaneasca, Helen 2.
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a lansat cu succes prima racheta spatiala romaneasca. Potrivit Gandul, Helen 2 a decolat sambata, de la bordul navei NSSL 281 Constanta, aflata in largul Marii Negre.

Racheta, impreuna cu balonul cu aer cald care a fost folosit la ridicarea acesteia in aer au fost incarcate pe vas inca din sapte septembrie, impreuna cu aparatura necesara indeplinirii misiunii. Pe langa posturile de monitorizare a activitatii generale, a datelor de zbor primite prin satelit, a datelor de zbor obtinute prin telemetrie radio si postul de monitorizare manuala a zborului, membrii ARCA au avut la bord si posturi de receptie TV pentru camerele montate in capsula balonului si in interiorul rachetei, relateaza MEDIAFAX. Prima incercare de lansare a rachetei a avut loc anul trecut, dar a esuat din cauza vremii nefavorabile.


Potrivit Stirile Pro TV, "Racheta spatiala Helen are doua scopuri. Unul dintre ele este transmisia de imagini foto si video de la altitudini foarte inalte, in zbor suborbital, respectiv in spatiul cosmic, si al doilea scop ar fi acela de a testa subansamble pentru lansatorul H, participant in competitia Google Lunar X Prize, trimiterea unui robot pe luna" , a spus Simona Ionescu, PR manager ARCA. Echipa care va reusi aceasta performanta pana la sfarsitul lui 2012 va fi premiata cu 20 de milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.