Locul unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobil, nu pare a fi primul lucru la care te gandesti, atunci cand planifici o vacanta, insa cei interesati, pot vizita zona, gratie unei noi hotarari guvernamentale, ce permite accesul turistilor in apropierea reactorului nuclear.
Mergand pe premisa "mortii cu mortii, vii cu vii", ucrainenii intentioneaza sa permita accesul vizitatorilor in interiorul zonei unde a avut loc explozia din 1986. De asemenea accesul va fi posibil si in jurul reactorului, care a cauzat "faimoasa" unda radioactiva ce a afectat atat Ucraina, cat si alte tari vecine, printre care si Romania. Tarile care au avut cel mai mult de suferit din cauza dezastrului ecologic au fost Belarusul, Ucraina si Rusia.

Potrivit digitaljournal, catastrofa a cauzat numeroase morti, iar foarte multi oameni au fost nevoiti sa se mute, din cauza nivelului crescut de radioactivitate. Unele persoane inca mai sufera de diferite afectiuni, cauzate de explozie, cei mai afectati fiind copiii nascuti in acea perioada. Desi exista inca riscul de contaminare in jurul reactorului, oficialii au declarat ca turul pe care-l vor realiza va fi sigur si pur informativ, fara a le pune potentialilor turisti, viata in pericol.

  • Cum se fac bani din catastrofele provocate de oameni? Ucrainienii au reteta!


"Exista multe lucruri de vazut acolo, daca se respecta ruta oficiala si nimeni nu se abate de la traseu sau se desparte de grup", a declarat pentru AP, Yulia Yershova, purtatorul de cuvant al Ministerului pentru Situatii de Urgenta, adaugand ca "totodata este o poveste destul de trista". Aceasta nu a precizat o data exacta a deschiderii noului "obiectiv turistic" ucrainean.

Reactorul a continuat sa genereze energie pana in 2000, iar 2.500 de angajati au muncit pentru a mentine situl intr-o stare intacta. The Guardian relateaza despre diverse firme private, majoritatea din capitala Ucrainei, Kiev, care au organizat deplasari turistice ocazionale in acea zona, insa Guvernul le-a considerat ilegale, neputand sa le garanteze siguranta. Un tur de acest gen includea vizitarea centralei nucleara si a ramasitelor celor patru reactoare, masurarea undei de radiatii si un pranz care era livrat, din afara zone exploziei, dar servit de catre participanti, printre ruine.



Explozia s-a produs in apropiere de Prypyat, un oras cu aproximativ 50.000 de locuitori, acum 24 de ani, care, acum, este doar un oras-fantoma. The Guardian scrie despre cartile care inca se mai afla pe bancile scolilor si despre decoratiunile sarbatorii de 1 Mai, care inca mai flutura in vant, pe strazi. Ministerul a mai anuntat ca spera ca va finaliza un nou invelis pentru reactor, pana in 2015, deoarece existentul invelis creat din fier si ciment are foarte multe crapaturi si permite emiterea de unde radioactice, in afara.

Greenpeace
a publicat in aprilie un raport, care arata ca numarul de malformatii la nou-nascuti a crescut, acesta fiind rezultatul pe termen lung al expunerii la radiatiile din acea zona. Specialistii Greenpeace au mai adaugat ca aceasta problema nu va disparea nici in cativa ani, iar radiatiilor le va trebui secole sa dispara.
Citeste si:
Ciolacu: „Trebuie să fie fermi în aplicarea legii. Au toată...
Ciolacu, apel către jandarmii...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.