Efectele unei furtuni solare care a avut loc pe 12 noiembrie, detectata de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) si de sistemul de sateliti STEREO, au fost observate, luni, pe Terra.
Potrivit datelor transmise catre Terra de instrumentele stiintifice de la bordul sistemelor de monitorizare spatiala SOHO si STEREO, explozia s-a produs in apropiere de polul sud al Soarelui.

Potrivit MEDIAFAX, in urma acestei explozii, o cantitate uriasa de particule solare s-a indreptat catre Terra, iar furtuna solara (din clasa C4) ar fi putut afecta campul magnetic terestru in perioada 14-15 noiembrie.

Duminica, pasionatii de astronomie au putut admira, cu ajutorul telescoapelor terestre amplasate la altitudini mari, spectaculoasele aurole boreale care se produc in regiunile polare, fenomenul putand fi observat si luni. [Avertizare NASA: Explozia solara de vineri ar putea afecta Terra]

  • In urma exploziilor solare de mare intensitate, unda de soc poate afecta satelitii, retelele de distributie a electricitatii si liniile de comunicatii de pe tot globul.

Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob.

In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurore polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.

Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.