Bilingvismul, practicat in fiecare zi, intarzie cu cativa ani aparitia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele in varsta, potrivit unui studiu publicat, marti, de un grup de cercetatori canadieni, informeaza AFP.

Acest "termen de gratie" poate ajunge pana la cinci ani, o "performanta" ce nu a putut fi atinsa de niciun medicament actual. Studiul a fost realizat de Institutul Rotman din cadrul Centrului de cercetari geriatrice Baycrest din Toronto si a fost publicat in revista Neurology.

Cercetatorii au examinat dosarele medicale a peste 200 de pacienti diagnosticati cu Alzheimer si au constatat ca aceia care au vorbit frecvent doua sau mai multe limbi, timp de mai multi ani, s-au bucurat de o amanare, ce putea ajunge pana la cinci ani, in ceea ce priveste aparitia simptomelor acestei maladii care afecteaza functiile mintale.


Din echipa de cercetatori au facut parte: un specialist renumit in stiinte cognitive - medicul Fergus Craik de la Institutul Rotman, un expert in bilingvism - medicul Ellen Bialystok de la Universitatea York - si un specialist in maladia Alzheimer - medicul Morris Freedman.

"Nu spunem ca bilingvismul poate sa previna maladia Alzheimer sau alte dezechilibre cerebrale, dar el poate contribui la crearea unor rezerve cognitive in creier, care par sa intarzie aparitia simptomelor maladiei Alzheimer pentru o buna bucata de timp", a declarat Fegus Craik, conform MEDIAFAX.


Aceste simptome se refera la pierderi de memorie, stare de confuzie si degradarea capacitatii de orientare in spatiu.

Descoperirea medicilor canadieni se adauga altor studii stiintifice recente, potrivit carora anumiti factori, precum exercitiile fizice practicate cu regularitate si o alimentatie sanatoasa, pot ajuta creierul uman in fata riscului de degradare a capacitatilor cognitive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.