O bomba cu hidrogen sta inca pe fundul oceanului si nu se stie daca e armata sau nu...
Bombele atomice au fost rodul mai multor fizicieni de marca, precum Leo Szilard, Albert Einstein (indirect), Robert Oppenheimer sau David Bohm. Acesti fizicieni au luat parte in asa numitul proiect Manhattan, care a dat nastere celei mai de temut arme din toate timpurile. Intre 1939 si 1945, SUA au investit peste 2 miliarde de dolari in cercetari si experimente, scrie Yuppy. Bomba a fost in final obtinuta, iar dupa 1945 au urmat testele. S-au detonat zeci de bombe in aer, pe insule, pe apa sau in adancuri, pana in 1962. [Cum au fost fotografiate bombele atomice?]

Dupa cum bine stiti, doua bombe au fost chiar folosite pentru a distruge Nagasaki si Hiroshima, orase japoneze. Putini stiu insa ca americanii voiau sa distruga si Yokohama. Al treilea avion a plecat cu bomba la bord, insa pilotul a refuzat sa arunce bomba si s-a intors cu ea la baza...

Nu vorbim despre un capitol pozitiv. Chiar daca descoperirea este uluitoare, omul, in stilu-i caracteristic, si-a batut joc de ea si a ucis oameni nevinovati, asezandu-i pe o pagina rosie a istoriei. Este totusi captivant de facut o incursiune prin acei ani, cand marile puteri se luptau pentru suprematie in domeniul bombelor atomice. Chiar daca Eistein i-a trimis lui Roosevelt o scrisoare prin care isi exprima dezacordul privind utilizarea bombelor, nimeni nu l-a ascultat. Dupa ce au privit in urma, americanii si-au dat seama ce lucruri teribile au facut si au incheiat o conventie cu statele lumii: nimeni nu mai are voie sa foloseasca bomba atomica, decat atunci cand planeta este amenintata din exterior sau in alte cazuri speciale.

1. In august 1950, zece avioane B-29 Superfortress au plecat de la o baza din California, indreptandu-se spre Guam, Coreea. Au la bord fiecare cate o bomba Mark IV, mult mai puternica decat cele aruncate deasupra Japoniei. La un moment dat, un avion s-a confruntat cu probleme la un motor. Generalul Robert Travis era increzator ca avionul se va mentine in aer, insa cand a observat ca trenul de aterizare cedase, a ordonat intoarcere la baza. Avionul s-a prabusit in cele din urma, omorand echipajul si putini oameni de la sol. Bomba nu fusese activata (a explodat numai partea conventionala care intregea ansamblul), pentru ca altfel vorbeam de un numar de victime cu peste sase zerouri. Bineinteles, SUA au negat orice implicare a bombelor atomice, in dulcele lor stil.

Citeste si:
Regula de două ore a lui Einstein: De ce este bine să îți lași...
Regula de două ore a lui...

Descopera alte detalii interesante despre bombele nucleare pe Yuppy.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.