Viata la oras are si avantaje si dezavantaje. Ce inclina balanta?
Desi orasul ne innebuneste, tot el ne salveaza de la epidemiile infectioase. Cercetatorii au aratat ca genele noastre au dezvoltat de-a lungul timpului o rezistenta incredibila la tuberculoza, pe care locuitorii din afara spatiilor urbane nu o prezinta.

Viata in marile aglomeratii urbane, dar si in orasele mai mici a influentat in mod evident cultura umana, de-a lungul istoriei, migratia de la spatiul rural la cel urban fiind uriasa. Insa viata la oras a influentat si genele umane, facandu-i pe descendentii primilor oameni care au pus bazele oraselor sa fie mai rexistenti la diverse boli, relateaza scientificamerican.com.

Potrivit studiului [Ian Barnes et al., "Urbanizarea straveche a prezis rezistenta genetica la tuberculoza"], publicat in Jurnalul Evolutia, s-a pornit de la premisa ca, orasele cu o populatie densa sunt locurile perfecte de raspandire a focarelor de boli infectioase. Aceasta presiune de supravietuire si adaptare la boli cu transmitere atat de facila, i-a schimbat pe oameni din punct de vedere genetic, conferindu-le o rezistenta mai sporita decat persoanelor care traiesc in comunitati mai rasfirate.

Astfel, cercetatorii au analizat ADN-ul a 17 populatii din Africa, Asia si Europa, inclusiv populatiile cu o istorie a urbanismului mai veche (italienii, turcii si iranienii) si grupurile nomadice rurale, precum locuitorii din Malawi sau populatia Saami, din nordul Scandinaviei. Cercetatorii au analizat genele care ofera protectie in cazul bolilor precum tuberculoza sau lepra, iar dupa ce au comparat rezultatele obtinute din ambele categorii de populatie, s-a ajuns la concluzia ca exista mai multe gene protective in cazul culturilor ce au experimentat urbanizarea mai devreme. Asa ca ar trebui sa nu va mai faceti atat de multe griji, data viitoare cand cineva stranuta in metrou, sistemul imunitar rezista!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.