Cercetatorii au ajuns la concluzia ca spatiile urbane aglomerate ne pot provoca schizofrenie.
Fiecare dintre noi, toti cei care ne ducem traiul in Capitala sau intr-un oras mare, trebuie sa marturisim, ca am exclamat, la un momend dat, ca orasul ne inebuneste. Multi nu ne-am referit la sensul propriu, ci la teroarea strazilor infundate, fara numar, la zgomotul infernal, traficul nesfarsit, pana la ore tarzii in noapte, la conflictele de pe strada sau din cartierele marginase, la vanzatorii ambulanti (gen "cumparam fier vechi!"), la mizeria si poluarea ce ne acopera si in general la neputinta colectiva de a schimba catusi de putin aceste aspecte frustrante, enumerate mai sus.

De ceva vreme, cercetatorii au observat inmultirea cazurilor de psihoze non-afective, printre locuitorii marilor metropole, mai des raspandite decat in cazul locuitorilor din spatiile rurale. Potrivit Planetizen, Asociatia de Medicina din SUA a descoperit ca exista "cateva elemente in metropole, care-i fac pe oameni sa fie mai expusi imbolnavirii cu schizofrenie."

In timp ce principalul motiv al acestei boli este factorul genetic, factorii de mediu joaca un rol major, mai ales in modul in care se manifesta boala, relateaza theatlantic.com. Cercetatorii au vrut sa afle ce anume creste acest risc si la ce pericole se expun oamenii, odata cu imbratisarea urbanismului. Printre cei mai evidentiati factori a fost "fragmentarea sociala". Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca in general, comunitatile omogene (cum sunt cele din organizarile sociale rurale) sunt caracterizate de norme sociale si legaturi puternice intre oameni, comparativ cu mediile urbane, unde exista foarte mare diversitate si schimbare de roluri intre comunitati, legaturile sociale fiind fragmentate. Iar, aceasta fragmentare apare, de obicei, printre oamenii care se muta des, sau se simt straini (outsideri) intr-o anumita comunitate.

Citeste si:
"Venetia Orientului" ar putea fi acoperita partial de apa pana in 2030
Scenariu sumbru: "Venetia...

Dr. Stanley Zammit, cel care a condus studiul realizat de catre Universitate Cardiff din Marea Britanie, a adaugat ca totusi pentru a trage mai multe concluzie, este nevoie de o cercetare mai amanuntita. Insa dintr-un punct de vedere, lucrurile nu pot fi contestate: "Psihozele non-afective" se refera la afectiunile in cadrul carora simtul realitatii unei persoane se denatureaza. Astfel, se pare ca circumstantele sau factorii de mediu inconjurator care deregleaza perceptia realitatii unei persoane, ar putea sa o faca mai vulnerabila la schizofrenie, decat la orice afectiune de acest gen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.