Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca dimensiunea creierului variaza in functie de cat de mult gandim si de deciziile pe care le luam.
Oamenii care pierd mai mult timp pentru luarea de decizii, au mai multi neuroni in lobii frontali, spun oamenii de stiinta britanici, in cadrul unui studiu realizat recent. Printre rezultatele sondajului realizat in Marea Britanie, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, oamenii care se gandesc prea mult la sensul vietii, au mai putine amintiri si probabil, sufera de depresie, relateaza bbc.co.uk.

Stephen Fleming, membru al Universitatii din Londra, cel care a demarat acest studiu a realizat un experiment pe 32 de voluntari nevoiti sa ia o decizie dificila. Acestia au fost nevoiti sa se uite la fotografii negre si gri si sa spuna care dintre ele contine o pata de lumina. Apoi trebuia sa spuna pe o scara de la 1 la 6 cat de siguri sunt de raspuns. Se pare ca persoanele care erau mai siguri de raspunsul lor au mai multi neuroni in partea din fata a creierului cunoscuta drept cortexul prefrontal.

  • Cum ne afecteaza memoria sanatatea?

Aceasta parte a creierului este pusa in legatura cu foarte multe afectiuni ale creierului, inclusiv autismul si a mai fost studiata pentru a se vedea cum functioneaza defapt aceasta zona, atunci cand oamenii vor sa ia decizii, insa nu au fost analizate diferentele la nivel individual.

Se pare ca aceste diferente de dimensiune sunt legate de timpul pe care fiecare persoana il aloca in luarea unei decizii. Co-autoarea studiului, Dr Rimona Weil, de la Institutul de Neurostiinta Cognitiva UCL, spera ca afland cat mai mult lucruri despre aceste diferente dintre oameni, cei cu boli mentale vor putea fi tratati mai usor. Aceasta a adaugat ca aceste studii ii vor ajuta si pe pacienti sa recunoasca atunci cand manifesta simptomele unor asemenea afectiuni si sa-i atentioneze sa se trateze.

Psihologul Dr Tracy Alloway, de la Universitatea Stirling, neimplicat in ultimul studiu, a declarat ca unii oameni au tendinta sa se gandeasca prea mult la diverse probleme, fiind mai predispusi la depresii. Mai mult de 1000 de britanici au participat la un studiu legat de memoria de scurta durata si consecintele acesteia asupra sanatatii mentale. Memoria de scurta durata sau memoria de lucru, cum mai este numita aceasta implica abilitatea de a retine lucrurile pentru scurt timp, dar si care te ajuta sa identifici lucrurile dupa proprietatile senzoriale, Dr Alloway comparand-o cu "un post-it al creierului".

Doctorul a ajuns la concluzia ca acele persoane care au o memorie de scurta durata deficitara, acele 10-15% dintre persoanele care nu-si amintesc mai mult de 2 lucruri odata, sunt mult mai predispusi sa filozofeze asupra lucrurilor si sa se eschiveze in luarea de decizii.
Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.