Pradatorul care "a terorizat" Romania in urma cu aproximativ 80 milioane de ani se inrudeste cu dragonul mitologic.

O echipa de cercetatori romani si americani au descoperit in apropiere de orasul Sebes fosilele unei noi specii de dinozaur, pe care au denumit-o "balaurul bondoc". In urma cercetarilor, specialistii sustin ca noua specie de dinozaur a trait in Romania in urma cu 80 de milioane de ani, relateaza The Guardian.

Exemplarul, cu masura 2,1 metri lungime, avea picioarele scurte si muschi foarte puternici, de unde si numele de balaurul bondoc. Ghearele dinozaurului, asemenea unor coase, erau folosite pentru a-si omori prada. In comparatie cu velociraptorii, balaurul carnivor era mai degraba un "kickboxer" decat un alergator de viteza. Astfel, creatura era capabila sa doboare chiar si prazi mai mari decat ea, mai spun cercetatorii.

“Nu exista dovezi ca ar fi avut aripi sau ca ar fi scuipat foc. Insa pradatorul carnivor care a terorizat Romania cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma se aseamana foarte mult cu dragonii mitologici”
, spun cercetatorii de la Universitatea Columbia din New York.

“Balaurul reprezinta o specie cu totul noua de dinozauri, foarte diferita de cele pe care le-am descoperit pana in prezent si se poate sa fi fost cel mai mare pradator din ecosistem”, sustine Zoltán Csiki de la Universitatea Bucuresti, co-autor al studiului.

Noua specie de dinozaur este prezentata in ultimul numar al analelor Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite.

  • Scheletul balaurului bondoc, inclus in colectia Societatii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca

Scheletul balaurului bondoc va fi inclus in colectia de paleontologie a Societatii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca, unde va putea fi vazut de cei interesati, a declarat astazi Mátyás Vremir, geologul care a descoperit aceasta noua specie de dinozaur, in zona orasului Sebes.

Dinozaurii au disparut in urma cu aproximativ 65 de milioane de ani, aparent in urma prabusirii pe Terra a unui asteroid. Alte fosile au fost descoperite in straturile geologice in care se afla scheletul balaurului bondoc, printre acestea aflandu-se sauropode de marimea unor vaci, dar si dinozauri foarte mici, cunoscuti sub denumirea de "dinozauri cu cioc de rata"
.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.