Cercetatorii britanici au obtinut primele celule hepatice umane bolnave provenind din celule susa prelevate din piele, realizand astfel un pas important in tratamentul pentru bolile hepatice, care ucid anual mii de oameni.

Cercetatorii britanici au obtinut primele celule hepatice umane bolnave provenind din celule susa prelevate din piele, o premiera in domeniul medical, ce demonstreaza faptul ca astfel de celule pot fi utilizate ca model de cercetare, potrivit unui studiu publicat in SUA, relateaza Mediafax.

In masura in care celulele ficatului, numite hepatocite, nu pot fi cultivate in laborator, efectuarea de cercetari asupra maladiilor hepatice este o sarcina extrem de dificila, au explicat autorii acestui studiu, publicat in revista medicala americana The Journal of Clinical Investigation. Prin reproducerea celulelor organului afectat, cercetatorii pot nu doar sa determine cu precizie ceea ce se intampla in celula bolnava, ci si sa testeze eficienta unor noi terapii pentru maladia in cauza.

O astfel de terapie celulara va permite, totodata, dupa ce celulele bolnave vor fi insanatosite, transplantarea acestora in ficatul pacientilor. In plus, acelasi procedeu ar putea fi utilizat pentru a crea un model celular pentru alte organe, cu aceleasi rezultate terapeutice.

  • Organizatii crestine versus cercetatori

Intre timp, in Statele Unite ale Americii s-au "inflamat" din nou dezbaterile privind testele medicale efectuate pe celule susa embrionare umane, dupa ce un judecator federal a blocat, luni, proiectele finantate prin fonduri federale, in urma unei proceduri judiciare initiate de cateva organizatii crestine.

In opinia acestor organizatii, astfel de cercetari distrug viata umana, deoarece embrionul este o fiinta umana.

Majoritatea oamenilor de stiinta considera insa ca cercetarile efectuate pe celule susa embrionare umane sunt de neevitat, deoarece acestea detin capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism.

Pentru lucrarile lor in domeniul maladiilor hepatice, cercetatorii britanici au prelevat mici esantioane de piele de la sapte pacienti suferind de cateva boli hepatice ereditare si alte mostre de la trei persoane sanatoase.

Citeste si:
Irinel Popescu: Se constata o scadere a prelevarilor de la...
Irinel Popescu: Se constata o...

Cercetatorii au extras celule din acele mostre de piele si le-au reprogramat pentru ca acestea sa devina celule susa adulte. Autorii studiului le-au folosit apoi pentru a produce celule hepatice suferind de cateva maladii hepatice. Acestia au folosit aceeasi procedura pentru a crea celule hepatice sanatoase, din esantioanele prelevate de la cele trei persoane sanatoase.

Maladiile hepatice reprezinta a cincea cauza de deces in tarile dezvoltate, iar rata de mortalitate provocata de aceste boli este in crestere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.